Proizvodna aktivnost u SAD-u raste najbrže od 2022.

Američki proizvodni sektor u najjačoj je poziciji od 2022., pokazala su dva izvještaja objavljena u ponedjeljak.

Proizvodni PMI Instituta za upravljanje nabavkom pokazao je da je proizvodni sektor počeo da se širi prvi put od septembra 2022. u martu, dok je mjera S&P Globala pokazala da je proizvodnja dostigla 22-mjesečni maksimum prošlog mjeseca jer američka ekonomija nastavlja da impresionira.

ISM-ov proizvodni PMI je u martu dostigao 50,3, u odnosu na februarsko čitanje od 47,8 i iznad očekivanja ekonomista od 48,3, prema podacima Bloomberga.

Očitavanje u martu je najveće za indeks od septembra 2022. i prvi put da je proizvodna aktivnost povećana od oktobra 2022. Očitavanja iznad 50 za ovaj indeks ukazuju na povećanje aktivnosti, dok očitanja ispod 50 ukazuju na smanjenje.

“Potražnja je bila pozitivna, proizvodnja je ojačana, a inputi su ostali prilagodljivi”, rekao je Timothy Fiore, predsjedavajući ISM-ovog komiteta za istraživanje poslovanja u proizvodnji, u izjavi kompanije.

Izvještaj ISM-a je također pokazao povećanje novih narudžbi i proizvodnje nakon što su ti podindeksi skliznuli u kontrakciju prošlog mjeseca.

S&P Global-ov vlastiti proizvodni PMI pokazao je u ponedjeljak da je američka proizvodna proizvodnja dostigla 22-mjesečni maksimum u martu. Šira mera proizvodne aktivnosti kompanije dostigla je 51,9 u martu, što je pad u odnosu na februarsku vrednost od 52,2, najviše od jula 2022.

“Konačni S&P Global Manufacturing PMI očitavanje signalizira daljnje ohrabrujuće poboljšanje uslova poslovanja u martu, dodajući znakove da se američka ekonomija čini da je ponovo porasla solidnim tempom u prvom tromjesečju”, rekao je Chris Williamson, glavni poslovni ekonomista u S&P-u. Global Market Intelligence.

Izvor: seebiz

Podijeli ovaj članak