Počela podjela novca sjevernim opštinama, Zeti i Tuzima: Nerazvijenim malo i deset miliona

Bijelo Polje

Ministarstvo finansija donijelo je pravilnik u kojem se nalaze procenti prema kojima će opštinama na sjeveru, Zeti i Tuzima ove godine biti podijeljena dodatna suma od deset miliona eura, tako da će najviše novca 1,19 miliona eura dobiti Bijelo Polje, a najmanje po 456 hiljada opštine Žabljak i Plužine.

Međutim, iz Zajednice opština, kazali su Vijestima da će ovo samo djelimično pomoći nerazvijenim opštinama da normalno funkcionišu, i da treba naći sistemski i trajan način za njihovu podršku.

Zeta i Tuzi “postali sjever”

Ovaj novac je obezbijeđen tako što je opštinama primorske i centralne regije smanjen procenat preusmjeravanja prihoda od poreza na dohodak fizičkih lica. Prema podacima iz Ministarstva finansija od početka godine do 27. marta, po ovom osnovu na poseban račun je prikupljeno 2,85 miliona eura. U prvoj verziji ovih izmjena Zakona o finansiranju lokalne samouprave bile su samo opštine na sjeveru, ali su naknadnom izmjenom “strana svijeta Tuzi i Zeta postale sjeverne opštine.
Nerazvijene opštine, među kojima se nalaze većinom opštine sa sjevera, već imaju dodatne privilegije tako što dobijaju veće procente od preusmjerenih prihoda od nekih poreza, imaju prihode i iz Egalizacionog fonda, tako da je ovo treći oblik dobijanja dodatnog novca.

PROCENTI NA OSNOVU RAZVIJENOSTI! BROJA STANOVNIKA

Iz Ministarstva finansija navode da su ove procente dobili na osnovu stepena razvijenosti opštine, utvrđenog zakonom kojim se uređuje regionalni razvoj, korigovanog za broj stanovnika u opštini, na osnovu podataka sa popisa.
Odredbama člana lla Zakona o finansiranju lokalne samouprave propisano je da se, na poseban račun Ministarstva finansija, izdvaja 10% prihoda od poreza na dohodak fizičkih lica koja imaju prebivalište i ostvaruju dohodak na teritoriji opština koje pripadaju Primorskom i Središnjem regionu. Izdvojena sredstva, po navedenom osnovu prenose se, sa posebnog računa Ministarstva finansija Dotacije opštinama, otvorenog kod Centralne banke Crne Gore, na Glavni račun Državnog trezora, shodno prilivu za navedeni period, a sa Glavnog računa Državnog trezora uplaćuju opštinama Sjevernog regiona i opštinama Tuzi i Zeta, naveli su iz Ministarstva finansija.
Novac će se, u skladu sa naplatom ovog poreza i procentom raspodjele, uplaćivati ovim opštinama do petog dana u mjesecu za prethodni mjesec.
Iz Ministarstva finansija su objasnili da je Zajednica opština konsultovana prilikom ovih izmjena Zakona o finansiranju lokalnih samouprava.
Imajući u vidu da su Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju lokalne samouprave, na koji je Zajednica opština dala mišljenje, definisani osnovni elementi koji se odnose na sredstva na ime dotacija opštinama, u koje spadaju i kriterijumi za raspodjelu tih sredstava, a da su Pravilnikom o načinu raspodjele sredstava opštinama na ime dotacija, razrađeni ovi kriterijumi i na osnovu njih utvrđeno učešće opština koje imaju pravo na ko-
rišćenje sredstava na ime dotacija, to nije bilo potrebno uključivati Zajednicu opština u postupku raspodjele ovih sredstava, naveli su iz Ministarstva.

DESET MILIONA ĆE SAMO DJELIMIČNO POMOĆI

Iz Zajednice opština navode da je procjena Ministarstva finansija, prilikom donošenja ovih zakonskih rješenja, bila da će se na ovaj način opredijeliti oko 10 miliona eura opštinama sjevernog regiona.
Međutim, to će samo djelimično pomoći za koliko-toliko normalno funkcionisanje ovih opština. No, obezbjeđivanje finansijske održivosti i razvoja sjevera, naročito opština koje se nalaze u reprogramu poreskog duga zahtijeva sistemski pristup i aktivno učešće svih sudionika ovog procesa i donosilaca odluka kako bi se obezbijedio ravnomjerniji regionalni razvoj.’ U suprotnom, za posljedicu ćemo imati još veći odliv stanovništva tog regiona, a to je svakako nešto što nije u bilo čijem interesu, naveli su iz Zajednice opština.
Prema formuli iz Pravilnika određeni su procenti koje će od ove sume dobijati opštine: Andrijevica 4,9 odsto, Berane 9,28 odsto, Bijelo Polje 11,91 odsto, Gusinje 5,25 odsto, Kolašin 5,43 odsto, Mojkovac 5,43 odsto, Petnji-
ca 6,13 odsto, Plav 6,13 odsto, Plužine 4,56 odsto, Pljevlja 8,93 odsto, Rožaje 8,76 odsto, Šavnik 4,9 odsto, Žabljak 4,56 odsto, Tuzi 6,65 odsto i Zeta 7,18 odsto.

Opširnije u današnjem izdanju Vijesti

Podijeli ovaj članak