Na Montenegroberzi poslije šest godina prva javna ponuda emisije akcija

Dodajte komentar

Po prvi put nakon donošenja novog Zakona o tržištu kapitala 2018 godine, na Crnogorskoj berzi osvanula je javna ponuda emisije akcija. U prospektu za javnu ponudu emisije akcija može se pročitati da se radi o crnogorskom preduzeću Profit App International AD koje se nedavno uključilo u regulisano tržište. Ova javna ponuda ima za cilj realizaciju razvojnih planova Kompanije.

Na osnovu pokazatelja finansijske ravnoteže i stope sigurnosti, i prikazanih ključnih podataka iz Prospekta odobrenog od Komisije za tržište kapitala, očigledno je da su osnovni parametri poslovanja u stalnom rastu. Emitent je zavredio najvišu ocjenu za finansijski položaj.
Skupština akcionara je na sjednici održanoj 06.02.2024.godine donijela Odluku o Javnoj ponudi akcija za nepoznate kupce sa obimom emisije akcija PAPP koja se emituje ovom Odlukom i iznosi 1.225.113,84 € i podijeljena je na 67.388 običnih akcija, serije do pojedinačne nominalne vrijednosti 18,18 €.

Paralelno sa pripremom navedene javne ponude, prave se projekcije za mogućnost jos jedne emisije akcija, ali zbog interesovanja potencijalnih investitora, ne može se precizirati da li će to biti putem zavorene ili javne ponude i još uvijek se procjenjuje novčani iznos emisije.

ProfitApp International je dobio status inovativnog projekta od Ministarstva Prosvjete, nauke i inovacija, i stekao mogućnost da koristi podsticajne mjere za razvoj istraživanja i inovacija.

Novim Zakonom o podsticajnim mjerama za razvoj istraživanja i inovacija su definisane i subvencije za crnogorske kompanije koje posluju isključivo sa profitom i redovno izmiruju svoje poreske obaveze.

Da li će ova emisija biti pokazatelj oživljavanja prakse javnih ponuda ponuda akcija, odnosno emisija u kojima svako ima pravo kupovine, ostaje da se vidi. U svakom slučaju vijest je pozitivna za sve potencijalne investitore koji traze mogućnosti ulaganja u crnogorsku privredu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *