Upitan rad žičare Kotor-Lovćen: Vlada ne poštuje ugovor potpisan sa konzorcijumom “Novi Volvox & Leitner”

Puštanje žičare Kotor-Lovćen u komercijalnu upotrebu u novoj sezoni, narednog mjeseca, dovedeno je u pitanje zato što Vlada nije ispunila obaveze definisane ugovorom o izgradnji, potpisanim u decembru 2021. sa koncesionarom koji čini konzorcijum Novi Volvox & Leitner Italija, navode Vijesti.

Prema tom ugovoru, Vlada je imala obavezu da izgradi javnu infrastrukturu, uključujući i elektro-energentsku infrastrukturu, i da koncesionaru obezbijedi priključak na mrežu najkasnije do 15. aprila 2023. godine. Kako to nije bilo moguće, koncesionar je prihvatio zahtjev Vlade da izgradi najveći dio infrastrukture, na osnovu čega je 26. aprila 2023. godine potpisan ugovor o izgradnji infrastrukture, uz obavezu da se ona otkupi nakon puštanja u rad.

Koncesionar je, kako su kazali za “Vijesti” iz firme “Žičara Kotor – Lovćen”, izgradio trafostanicu TS 35/10 kV Kuk i pripadajući dalekovod 35/10 kV, obezbijedio upotrebne dozvole i u potpunosti izvršio ugovornu obavezu. Ovi radovi su koštali oko 3,8 miliona eura, a država do danas nije otkupila infrastrukturu.

Ovo pitanje razmatrano je nedavno na sjednici Vlade kada je izvršna vlast kroz zaključke Upravi za kapitalne projekte dala rok od mjesec dana da, između ostalog, pripremi izvještaj o nadzoru izgradnje pristupnog puta na lokalitetu Kuk i parkinga sa infrastrukturom na lokalitetu Dub, da omogući upis trafostanice TS 10/04 kV i da instalira nove ćelije na trafostanici u Grblju, te da zajedno sa Crnogorskim elektroprenosnim sistemom (CGES) hitno izmjesti stub dalekovoda Lastva -Tivat 35/10KV. Zaduženo je i Ministarstvo energetike da Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu (CEDIS) ukaže na hitnost omogućavanja priključka na elektromrežu firmi “Žičara Kotor-Lovćen”, izdavanje računa za struju i otkup izgrađene infrastrukture do 15. aprila ove godine

Rezerva po pitanju ispunjenja obaveza države

“Shodno ugovoru o koncesiji za realizaciju projekta žičare Kotor – Lovćen Vlada (koncedent) je imala obavezu da izgradi javnu infrastrukturu, od čega su najbitnije stavke bile elektroenergetska infrastruktura na početnoj i krajnjoj stanici, pristupni put do stanice Kuk i parking na stanici Dub. S obzirom da realizacija preuzetih obaveza koncedenta nije išla dogovorenom dinamikom, dio obaveza, prvenstveno izgradnje elektroenergetske infrastrukture, preuzeo je koncesionar (Žičara Kotor – Lovćen doo), uz prihvaćenu obavezu koncedenta da će izgrađenu infrastrukturu otkupiti nakon izgradnje. Radilo se o izgradnji dvostrukog dalekovoda 2×35 kV dužine oko 2,5 kilometara i trafostanice 35/10kV Kuk”, kazao je “Vijestima” izvršni direktor firme “Žičara Kotor – Lovćen” Predrag Poček.

Poček je pojasnio da su izgradili infrastrukturu za koju su investirali skoro 3,8 miliona eura, dobili upotrebne dozvole i već duži vremenski period pokušavaju je predati koncedentu i zaokružiti dogovoreni otkup infrastrukture.

“Vijesti” su pitale koji je bio datum kada je planirano da se pusti u komercijalnu upotrebu žičara i koje su posljedice ako se on prolongira, kao i hoće li biti dostupna žičara u predstojećoj sezoni?

“I dalje nam je plan da najkasnije do kraja četvrtog mjeseca (aprila) otvorimo žičaru za komercijalnu upotrebu u ovoj sezoni. Spremni smo ispoštovati ovu dinamiku, na koncedentu je da zaokruži svoje preuzete obaveze u ovim rokovima. Moramo priznati da se komunikacija sa državnim organima intenzivirala u posljednjih par nedjelja, ali zadržavamo rezervu da li će država uspjeti ispoštovati dogovoreno u ovim vremenskim okvirima kako bismo mogli projekat staviti u funkciji u navedenom roku”, pojasnio je Poček.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak