Bulatović: Fokus EPCG je na kapitalnim projektima

Dodajte komentar

Kao vodeće preduzeće i temelj crnogorskog energetskog sektora, Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je posvećena realizaciji investicionog plana vrijednog oko 700 miliona eura koji obezbjeđuje kontinuirano pouzdano snabdijevanje svih potrošača- kazao je izvršni direktor EPCG Ivan Bulatović za novi broj “Connecting the region”, regionalnog magazina na engleskom jeziku.

Connecting the region je sa Bulatovićem uradio razgovor o planiranim investicijama, izgradnji novih energetskih objekata koji se baziraju na obnovljivim izvorima energije, modernizaciji postojećih proizvodnih kapaciteta, te viziji i planovima razvoja kompanije.

Bulatović je kazao da su im vizija i planovi usredsređeni na izgradnju novih izvora, sa fokusom na obnovljive izvore energije.

-Oni predstavljaju budućnost – ne samo za EPCG, već i za energetski sektor Crne Gore u cjelini. Kompanija je krenula na ovo putovanje prije mog dolaska. Insistiraću na tome da istrajemo na tom putu koji, moram podsjetiti, podrazumijeva realizaciju investicionog plana vrijednog otprilike 700 miliona eura. Tu su kapitalni projekti, poput Vjetroelektrane Gvozd, čija se izgradnja očekuje ove godine, Hidroelektrane Komarnica, Hidroelektrane Kruševo, izgradnja novih solarnih kapaciteta i završetak projekta Solari 5000+ 70MW – kazao je Bulatović.

Odgovarajući na pitanje da li je sada vrijeme za novu eru rasta i inovacija crnogorskog energetskog sektra, on je ukazao da je uvijek vrijeme za ulaganje u nove izvore električne energije, jer nijesmo iskoristili ni trećinu ukupnih vodnih resursa.

-Što se tiče energije sunca i vjetra, tek smo počeli da iskorištavamo ogroman potencijal. Moramo se ozbiljno posvetiti razvoju projekata u ovoj oblasti ako želimo da postanemo ozbiljan igrač u regionalnom smislu, pozicionirajući EPCG kao tzv. off-taker-a za kupovinu zelene energije iz Crne Gore i regiona – kaže Bulatović.

On ističe kako je važno da podigneu svijest potrošača o energetskoj efikasnosti i da istaknu važnost razvoja obnovljivih izvora energije, odnosno zelene energije.
-Izgradnja mnogih novih izvora električne energije u Crnoj Gori i regionu pruža mogućnost EPCG da se pozicionira kao pružalac pomoćnih i sistemskih usluga, što bi obezbjeđivanjem veoma skupe energije  doprinijelo daljoj stabilizaciji elektroenergetskog sistema. Ne smijemo zanemariti ni modernizaciju postojećih proizvodnih pogona, ekološku rekonstrukciju termo bloka TE Pljevlja, preusmjeravanje viška vode iz rijeke Zete u Krupac i Slano, ugradnju bloka A8 u HE Perućica i čitav niz drugih zadataka. koji će obezbijediti kontinuirano sigurno i pouzdano snabdijevanje svih potrošača u Crnoj Gori – nabaraja direktor EPCG.

Na pitanje šta im je sada fokus, Bulatović podsjeća da su ozbiljno  krenuli na put energetske tranzicije sa namjerom da to bude pravedno i da sve potencijalno negativne posljedice ovog procesa ne osjete zaposleni u TE Pljevlja, ni pod kojim okolnostima.

-Nastojimo da damo konkretan doprinos zaštiti životne sredine i realizaciji zelenih ideja, uključujući nabavku električnih vozila za potrebe EPCG i ispunjavanje ekoloških standarda u radu Termoelektrane Pljevlja i Rudnika uglja Pljevlja. Takođe smo veoma zainteresovani da podignemo svijest potrošača o energetskoj efikasnosti i da istaknemo važnost razvoja obnovljivih izvora energije, odnosno zelene energije. Zainteresovani smo za inovacije u oblasti e-mobilnosti, razvoj plutajuće solarne elektrane na Slanom jezeru i projekte u oblasti zelenog vodika. Svakako veliku pažnju posvećujemo edukaciji zaposlenih i digitalizaciji naših internih poslovnih procesa – zaključuje Bulatović.

Izvor: Connectingtheregion.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *