Ovo su najveće kompanije izlistane na regionalnim berzama

Dodajte komentar

Često ćemo preko medija čuti o tome koliko vrijede najveće svjetske kompanije, naročito kada se probijaju ka vrhu liste najvećih. Dosta rjeđe ćete sresti priče o tome koliko vrijede regionalne korporacije čije proizvode i usluge takođe susrećete u svakodnevnom životu.

Ex-Yu prostorima dominiraju slovenačke i hrvatske kompanije, kako zbog snažnijih privreda, tako i usljed činjenice da zapadni susjedi ipak imaju veće prisustvo najvećih kompanija na berzanskom tržištu.

Vrijednost kompanije zavisi prije svega od njenog poslovanja odnosno od trenutnog i očekivanog profita, ali na nju utiču i pojedini drugi faktori poput slobodne količine akcija za trgovanje pa manji procenat može voditi nerealno visokim vrednovanjima (na primjer INA ili Aerodrom „Nikola Tesla“).

Izvor: Forbes Srbija
Slabije berze poput one u Srbiji, koja oskudijeva u jačim institucionalnim investitorima, daju i lošija vrednovanja pa NIS vrijedi koliko i Petrol iako godinama ostvaruje višestruko veće profite. Naravno, ovo se tiče i visoke koncentracije vlasništva, ali i nepopularnog prefiksa ruski kod dominantnog akcionara NIS-a.

Sve ove kompanije posluju makar na nekoliko tržišta, ali ne samo ta činjenica govori da bi to bila zanimljiva regionalna liga, pardon berza, jer bi svakako rodila jaču konkurenciju i kvalitet, samim tim privukla i veće svjetske investitore. Slabo ko bi tu imao šta da izgubi, sasvim dovoljno za ideju na Balkanu da ima minimalne šanse za uspjeh.

Nenad Gujaničić, Momentum Securities

Izvor: Forbes Srbija

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *