Institutu Igalo dodijeljena nezakonita državna pomoć od 1,36 miliona eura

Dodajte komentar

Potpisivanjem ugovora sa Agencijom za osiguranje depozita iz Beograda o izmirenju obaveza koje Institut dr Simo Milošević ima prema Jugobanci Beograd u stečaju, Ministarstvo finansija (MF), na čijem čelu je u tom momentu bio Aleksandar Damjanović, dodijelilo je nezakonitu državnu pomoć Institutu.

To je na sjednici Savjeta prošle nedjelje utvrdila Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) koja je krajem novembra pokrenula ispitni postupak u vezi ovog pitanja.

Damjanović je krajem septembra prošle godine, nakon pregovora sa ministrom finansija Srbije Sinišom Malim, sa Agencijom za osiguranje depozita potpisao ugovor kojim je država preuzela obavezu Instituta po osnovu kredita od prije više od tri decenije. Tim ugovorom je predviđeno da se dug Instituta umanji za 1,36 miliona eura koliko Srbija duguje Crnoj Gori za staru deviznu štednju, nakon čega bi se obaveza države smanjila na 5,3 miliona eura.

– Rješenjem se nalaže Ministarstvu finansija da, bez odlaganja, a najkasnije u roku od četiri mjeseca od dana prijema rješenja, preduzme mjere neophodne za povraćaj neusklađene državne pomoći, od privrednog subjekta Institut za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju „Dr Simo Milošević“ a.d. Igalo, u iznosu od 1.366.113,32 eura. Nalaže se Ministarstvu finansija da u roku od dva mjeseca od dana prijema istog, sačini i Agenciji za zaštitu konkurencije dostavi plan povraćaja neusklađene državne pomoći, sa mjerama i rokovima za njegovu realizaciju ili obavještenje o preduzetim mjerama za povraćaj – navodi se u saopštenju AZK.

Dodaju da se na iznos neusklađene državne pomoći obračunava kamata za period od dodjele iznosa državne pomoći, odnosno od 29.09.2023. godine do dana donošenja rješenja o povraćaju i plaća zatezna kamata u skladu sa zakonom kojim se uređuje zatezna kamata.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *