Crna Gora druga u regionu po privlačnosti za strane investitore

Dodajte komentar

Slovenija je najprivlačnija destinacija za investicije u regionu, slijedi Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija, Hrvatska, a najlošije od bivših republika SFRJ rangirana je Bosna i Hercegovina, pokazao je najnoviji izvještaj nezavisnog Milken instituta, lociranog u Kaliforniji koji mjeri privlačnost zemalja u svijetu za međunarodne investitore koristeći kombinaciju ekonomskih, finansijskih, institucionalnih i regulatornih faktora.

Indeks čini 100 indikatora podeljenih u pet kategorija: poslovna percepcija, ekonomske osnove, finansijske usluge, institucionalni okvir i međunarodni standardi i politika.

Slovenija je najbolje rangirana u regionu i nalazi se na 26. mjestu, Crna Gora je na 50. mjestu, Sjeverna Makedonija zauzela je 54. mjesto, Srbija je na 59. mjestu, Hrvatska na 64, a Bosna i Hercegovina na 94. mjestu.

Rangiranje zemalja u regionu:

  • Slovenija
  • Crna Gora
  • Sjeverna Makedonija
  • Srbija
  • Hrvatska
  • Bosna i Hercegovina

Četiri od pet najomiljenijih investicionih destinacija nalaze se u Evropi

Pet zemalja u svetu koje su se pokazale kao najbolje destinacije za investitore su Danska, Švedska, Finska, SAD, Velika Britanija

Danska je na vrhu ovogodišnje rang-liste, postigavši prvo mesto po percepciji poslovanja, meri lakoće poslovanja u zemlji, kao i drugim regulatornim pokazateljima, pokazuje izveštaj.

Finska, koja je zauzela treće mjesto u ukupnom poretku, bila je najviše rangirana u kategoriji međunarodnih standarda i politike koja procjenjuje ekonomsku otvorenost i stepen u kojem su politike neke zemlje usklađene sa globalnim regulatornim standardima i standardima zaštite intelektualne svojine, prenosi portal BizLife.

„Dok napredne ekonomije obezbeđuju stabilnost, investitori koji traže prinose visokog rasta nastavljaju da pokazuju interesovanje za privrede u nastajanju i u razvoju“, rekla je u saopštenju Megi Svitek, viši direktor istraživačkog odeljenja na Institutu Milken.

Malezija favorit u Aziji

Među azijskim ekonomijama istraživanja i razvoja, Malezija se pojavila kao favorit investitora i zauzela 27. mesto u svijetu.

Ona ima „najbolje investicione uslove“ među svim ekonomijama istraživanja i razvoja i dobro se kotira u institucionalnim okvirima, djelimično zbog činjenice da zemlja „ima veoma jaka prava za investitore“, rekla je Svitek.

Malezija je takođe šesti najveći izvoznik čipsa na svijetu i pakuje 23% svih američkih čipova, navodi Njujork tajms.

Rastuće tenzije između SAD i Kine, međutim, pogodile su prilive u azijske ekonomije istraživanja i razvoja, što je pad od 75,4% u 2022. godini, dodaje se u izvještaju. Druga po veličini svetska ekonomija, Kina, zauzela je 39. mjesto.

„To je zapravo prilično visoko“, rekao je Svitek za CNBC Skuavk Bok Asia, dodajući da je to i dalje azijska ekonomija u nastajanju i razvoju, prema podacima MMF.

„Dok je Kina privukla više od polovine ukupnog priliva kapitala u E&D Aziju između 2018. i 2022. godine, čini se da se njena privlačnost investitorima nedavno smanjila, vjerovatno zbog rastućih geopolitičkih tenzija sa SAD“, navodi se u izvještaju.

Singapur je bio na vrhu Azije kao omiljena zemlja investitora u regionu i zauzeo 14. mjesto u svijetu. Hong Kong i Japan zauzeli su 15. odnosno 16. mesto u Aziji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *