Nedoumice u SAD, povodom najava da će Trampov zet ulagati u Albaniju i Srbiju

Dodajte komentar
Foto: NY Times

Jared Kushner, zet bivšeg američkog predsjednika Donalda J. Trumpa, potvrdio je da završava nekoliko investicionih sporazuma u Albaniji i Srbiji. U SAD već postoje nedoumice, a prema pisanju “Njujork tajmsa”, ovo je još jedan primjer kako porodica bivšeg predsjednika posluje u inostranstvu, čak i u vrijeme kada Tramp ima za cilj povratak u Bijelu kuću.

Kushnerovi planovi na Balkanu se navodno djelimično ostvaruju zbog izvještaja nastalih dok je Trump bio na čelu države.

Kušner, koji je bio visoki zvaničnik u Bijeloj kući, rekao je da je na sporazumu radio zajedno sa Richardom Grenellom, koji je jedno vrijeme bio i kao američki predstavnik za zapadni Balkan.

Jared Kushner

– Jedan od predloženih projekata je razvoj ostrva Sazan u Albaniji u luksuznu turističku destinaciju.
– Drugi plan se odnosi na Beograd. Tamo Trampov zet namjerava da izgradi luksuzni hotel od 1.500 jedinica i muzej u oblastima koje su razorene NATO bombardovanjem 1999. godine, saopštio je srpski poslanik i Kušnerova kompanija. Oba ova projekta uključuju zemljište koje je sada u državnom vlasništvu, što znači da su potrebni formalni sporazumi sa državnim vladama.
– Treći projekat, takođe u Albaniji, uključuje planove za odmaralište u Valoni, gde je trebalo da se izgradi nekoliko hotela i stotine vila.

Kushnerov angažman planiran je da bude preko njegove kompanije “Affinity Partners”, koja ima fond od preko dvije milijarde dolara iz Fonda za javna ulaganja u Saudijskoj Arabiji, kao jednog od investitora. “Affinity Partners” je u izjavi za javnost saopštio da nije odlučio da li će arapski fond biti uključen u projekte koje Kušner ima za cilj na Balkanu.
“Veoma smo zadovoljni”, rekao je Kušner u intervjuu. “Nijesmo finalizirali dogovore, možda se neće ni desiti, ali radimo vrijedno i jako smo blizu.”
Kushner je osnovao investicionu kompaniju nakon što je napustio posao u Bijeloj kući kao viši savjetnik.

Ima bliske odnose sa arapskim prestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom. Od njega su osigurane dvije milijarde dolara, a od Ujedinjenih Arapskih Emirata i Katara još stotine miliona dolara.

Grenelove veze sa Balkanom

Ričard Grenel

Kako piše NY Times, Richard Grenell je takođe stvorio jake veze tokom svog vremena na vlasti. Za vrijeme dok je Tramp bio predsednik, Grenel je radio na dijalogu Kosova i Srbije.

“Ovi razgovori su indirektno uključili i Albaniju, pošto su većina građana Kosova Albanci i Albanija igra ulogu u regionalnim diskusijama”, piše prestižni medij. Grenell je ostao Trampov blizak partner.

Grenell je privatno rekao da se nada da će postati državni sekretar ako Trump pobijedi u novembru, kaže osoba koja je o tome razgovarala s Grenellom, koja je pod uslovom da ostane anonimna o razgovorima. Grenell je javno demantovao namjeru da preuzme ovu funkciju. Rekao je da još nije odlučio hoće li se pridružiti potencijalnoj novoj Trumpovoj administraciji.

Robert Vajsman, predsjednik američke nevladine organizacije “Public Citizen”, koja je ove sporazume opisala kao sukob interesa za vreme Trampove administracije, rekao je da su planirani sporazumi neetički i da će samo pokrenuti pitanja za porodicu Tramp, posebno ako bude ponovo izabran za predsjednika. .
“U ovom trenutku izbornog ciklusa, Jared Kushner bi trebao zamrznuti sve planove ulaganja”, rekao je Weissmani.

“Čini se da ovaj investicioni plan obuhvata najgore od svake korumpirane sklonosti Trumpove administracije i porodice.”
Uključenost porodice Trump u poslovne poslove izvan SAD-a postalo je ključno pitanje u Trumpovom mandatu. Kritičari su optužili porodicu za nezakonitu korist od plaćanja iz inostranstva – dok je Trump bio na vlasti. Te slučajeve je Vrhovni sud odbacio kada je Tramp napustio funkciju, ali bi mogli biti ponovo otvoreni ako se vrati u Bijelu kuću. Od odlaska, Trump je bio partner u razvoju projekata u Omanu.

Kushner je negirao bilo kakve tvrdnje da je imao povoljan tretman zbog svog mandata na vlasti, ili da je bilo kakav posao povezan s bivšim predsjednikom. “Niko mi ne garantuje dogovor”, rekao je on, insistirajući da se ne planira vratiti u Washington čak i ako njegov tast bude predsjednik.

“Ja radim precizno i ove investicije će stvoriti veliku vrijednost za lokalne zajednice, naše partnere i naše investitore.”
Trumpovi predstavnici odbili su komentiarisati ovo pitanje.

Kushner i njegova supruga Ivanka Trump ogradili su se od Trumpovih političkih aktivnosti od napada na Kapitol 6. januara 2021.
Kushner je u srijedu odbio da odgovori o projektima na Balkanu, piše NYT. Međutim, on je u petak razgovarao za “Bloomberg”.
On i njegova supruga su dva puta posjetili Albaniju otkako je Trump napustio funkciju. Putovali su u Albaniju sa Grenellom i čak su sreli premijera Edija Ramu.
Fokus je bio na ostrvu Sazan na jugu Albanije, koje je do kraja Hladnog rata korišćeno kao tajna vojna baza. U planu je izgradnja luksuznog hotela i vila. Ovo ostrvo je udaljeno pola sata vožnje brodom od Valone. U ovoj zemlji Vlada Arabije već troši sredstva na unapređenje energetske mreže i druga javna pitanja za promociju turizma u Albaniji, piše prestižni američki medij.

Kako piše ovaj medij, Grenell, koji je blisko sarađivao sa Kushnerom i njegovom kompanijom, bio je “glasan u svojim naporima da odnose koje je stvorio u Albaniji i na Balkanu pretvori u lične koristi”. Kontinuirano se vraćao u region i sastao se sa zvaničnicima ugostiteljstva, kao i sa premijerom Edijem Ramom.
“Razmatramo mogućnosti da investiramo kroz strane investicije na Balkanu, ali konkretno u Albaniji i albanska obala je divna”, rekao je Grenelli u jednom od ranijih intervjua u Albaniji.  U nekoliko navrata, Grenell je objavljivao na društvenim mrežama u nastojanju da promoviše turizam u Albaniji i pohvalio Ramu. “Podržao je Raminu viziju za Balkan”, rekao je 2021.  u televizijskom intervjuu, nedugo nakon susreta s Irfanom Hysenbellijem, poznatim biznismenom u ugostiteljstvu. “Volim Albaniju i pozivam američke investitore da investiraju u ovu zemlju”.

Upravljanje projektom povjereno je Asheru Abehseri, stručnjaku za nekretnine, koji je u prošlosti imao projekte sa Kushnerom u Bruklinu, a putovao je na Balkan sa Grenelom i Kushnerom. Grenell je prošle godine rekao da “nema ništa loše u ovim sporazumima, jer je on već van vlasti”.

Prema NYT-u, Rama je više od decenije gurao naprijed otvaranje Sazana za obnovu kao turističke destinacije, kao i pokušavajući da privuče što više stranih investicija u Albaniju, kako bi ojačao ekonomiju.
Auron Tare, bivši albanski poslanik koji je služio kao savjetnik Rame, poslao je Kushnera i njegovu suprugu na ostrvo Sazan 2021. godine u sklopu posjete Albaniji koja je uključivala krstarenje jahtom i vožnju helikopterom duž obale. . Tare je u jednom intervjuu rekao da je sa njima razgovarao o želji da se Sazan razvije, ali da se to uradi na način da se sačuva njegova istorija i okruženje.

Izvor: NewYork times

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *