Privrednici sa predstavnicima ministarstava, u PKCG: Kupališta spremna za sezonu 1. maja, tenderi odgođeni za jesen

Dodajte komentar

Crnogorska kupališta biće spremna za turističku sezonu 1. maja, i traži se zakonski utemeljen način da ugovori sa aktuelnim zakupcima budu produženi. Planirani tender za davanje kupališta u zakup biće odložen za treći kvartal – saopštili su predstavnici resornih ministarstava na sjednici Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore koja je danas održana, na temu pripreme predstojeće ljetnje sezone.

Ovim su uvaženi zahtjevi turističke privrede koja je preko Privredne komore poručila da kašnjenje u pripremi tendera za davanje kupališta u zakup može ugroziti odvijanje predstojeće turističke sezone zbog nepripremljenosti plaža koje su prepoznati brend Crne Gore, pa da stoga treba razmotriti mogućnosti revidiranja ugovora sa aktuelnim zakupcima koji su uložili značajna sredstva u njihovo uređenje u skladu sa najvišim standardima i infrastrukturno opremanje.

– Opredjeljenje Vlade je da kupališta 1. maja budu spremna za sezonu. Ministarstvo će pristupiti revidiranju ugovora uz novi cjenovnik do kraja kupališne sezone. Takođe, nova bodovna politika i sistem planiranja kupališta biće primijenjeni na prvom sljedećem tenderu čija priprema će započeti u trećem kvartalu, a isti će biti sproveden na vrijeme, za razliku od dosadašnje prakse – saopštila je Majda Adžović, državna sekretarka u Ministarstvu prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine.

Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine pristupilo je izradi Programa privremenih objekata u zoni morskog dobra, u skladu sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata, a koji će biti usvojen do kraja marta 2024. godine.

– Sa obzirom na dolazeću ljetnju turističku sezonu i važnost adekvatnog planiranja, Ministarstvo se fokusiralo isključivo na postavljanje novih kupališta, dok će postojeća ostati nepromijenjena. Ova odluka donesena je sa ciljem osiguranja pravovremenog početka turističke sezone, uz poštovanje zakonskih propisa – saopštila je ona.

Najavljuje da će ideja Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom da kupališta budu data u zakup pod pravičnijim i transparentnijim uslovima, biti sprovedena fazno.

– Uvažavamo argumente koje je iznijela PKCG koja zastupa privrednike koji zakupljuju plaže, te ćemo pokrenuti široki dijalog koji će ići u pravcu produženja dosadašnjeg roka zakupa plaža, odnosno izmjene legislative u navedenom pravcu – kazala je Adžović.

Ona je naglasila da će se ova uspješna saradnja resornih ministarstva, JPMD i Komore nastaviti i u narednom periodu kroz striktnu kontrolu poštovanja svih ugovornih obaveza zakupaca plaža, a naročito izdavanja fiskalnih računa, a sve na korist građana Crne Gore.

Privrednici su pozdravili saopštene najave, uz još jednom apostrofiranu ocjenu da bi kašnjenje sa realizacijom tendera dovelo do neuređenih kupališta i potencijalnih višemilionskih gubitaka tokom sezone zbog pada kvaliteta turističke usluge.

Njihovo odlaganje imaće višestruke koristi za crnogorski turizam, a takođe će omogućiti novim zakupcima da se adekvatno pripreme za doček gostiju naredne godine.

Tokom sjednice je ukazano i da je skijališna sezona bez ijednog snježnog dana doživjela neuspjeh i prouzrokovala velike gubitke za privrednike koji su je pripremali. Sa sjednice je upućen zahtjev Vladi do pomogne u ublažavanju posljedica loše skijališne sezone i time doprinese adekvatnoj pripremi predstojećih.

Odbor je razmotrio i temu aviodostupnosti Crne Gore i informaciju o poslovanju u turizmu tokom 2023. godine.

Sjednicu je vodio zamjenik predsjednika Odbora Luka Bulatović, uz podršku sekretarke Sanje Marković, a u radu su pored članova učestvovali, potredsjednik Privredne komore Dragan Kujović, državna sekretarka u Ministarstvu prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Majda Adžović, državni sekretar u Ministarstvu turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vuk Žižić, direktorica Nacionalne turističke organizacije dr Ana Tripković Marković, predstavnici Ministarstva saobraćaja i pomorstva, Aerodroma Crne Gore, To Montenegra, Nacionalnih parkova Crne Gore, Uprave za inspekcijske poslove i lokalnih turističkih organizacija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *