Dio Instituta “Simo Milošević” u štrajku: U planu prekid prijema pacijenata, osim djece

Dodajte komentar

Radnici ugostiteljskog sektora Instituta “Simo Milošević” od danas su u štrajku dok ostali segmenti ove zdravstvene institucije u štrajk stupaju od 25. marta. Od toga datuma će biti prekinut prijem pacijenata na svim odjeljenjima, osim dječjeg.

To je “Vijestima” kazala predsjednica Sindikata Instituta Igalo Marija Obradović. Ona je pojasnila da su zaposleni u ovoj zdravstvenoj ustanovi, novembarsku platu dobili 25. decembra prošle godine, a to je ujedno i posljednja koju su primili, pa im kasni isplata tri zarade.

Ugostiteljski sektor Instituta je odluku o štrajku najavio proteklih dana, dok su ostali segmenti odluku predali juče. Obradović je naglasila da je odluka o štrajku donijeta na osnovu sastanka Izvršnog odbora Sindikata, koja je održana prije dva dana.

“Štrajk će stupiti na snagu deset dana od donošenja odluke, što je 25. mart. Od tog momenta će se raditi na nivou minimalnog procesa rada, a to će podrazumijevati prestanak prijema pacijenata, osim dječjeg odjeljenja, od 25. marta. Pacijenti koji se u momentu započinjanja štrajka zateknu u Institutu, dobiće u potpunosti sve terapije koje do tada budu imali”, istakla je Obradović i naglasila da se slično desilo i prošle godine, kada je kasnila isplata tri plate.

Vlada je na sjednici početkom februara donijela odluku o formiranju Komisije za rješavanje statusa Instituta, čiji je zadatak da prati i analizira stanje u ovoj ustanovi, predlaže i daje sugestije za aktivnosti. Komisijom rukovodi potpredsjednik Vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalnu politiku Srđan Pavićević, a članovi su ministar zdravlja Vojislav Šimun, ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj, prostornog planiranja Janko Odović, finansija Novica Vuković, turizma Vladimir Martinović, dok je sekretar komisije Nikolina Otašević iz Ministarstva zdravlja. Komisija je za sada održala dva sastanka, jedan 22. februara a drugi 8. marta.

Ova Komisija je juče održala radni sastanak potpredsjednika Vlade i ministara sa premijerom Milojkom Spajićem kako bi ga upoznali sa problemima u Insitutu. Sastanak je međutim kako saznaju “Vijesti”, bio samo međukorak dok se sjednica Komisije na kojoj će se finalizovati zaključci za ovu zdravstvenu instituciju, očekuju u narednim danima.

Izvršni direktor Instituta Zoran Kovačević kazao je “Vijestima” juče da ne može detaljnije da govorio o štrajku i problemima, ali je naglasio da i oni trenutno čekaju odluku Vlade po zaključcima Komisije, te da će više informacija objaviti nakon toga.

Kovačević je “Vijestima” ranije kazao da Institut ima oko 30 miliona eura duga. Od toga je blizu 10 miliona eura dug prema “Jugobanci” u stečaju, a veliki dio duga se odnosi i na potraživanja prema državi i to za poreze i doprinose, a među njima i Elektroprivredi i Opštini Herceg Novi.

Institut Igalo je prije početka 2024. izgubio i pacijente iz Norveške jer nije prošao na tenderu tamošnjeg Fonda zdravstva. Glavni razlog za to su problemi u kojoj se kompanija nalazila tokom prošle godine sa čestim blokadama računa, nemogućnostima da ulaže u poboljšanje ponude, kašnjenjem u isplatama zarada… Norveški program je činio četvrtinu prihoda Instituta, koji ove godine ima i dodatne rashode zbog povećanja zarada za oko 30 odsto, zbog izmjena kolektivnog ugovora.

Vlada je u februaru utvrdila uvećanje cijena usluga osiguranika Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore koji koriste usluge Instituta, i to za deset odsto u odnosu su na 2023. godinu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *