Predsjednik Vlade RS Radovan Višković: Za gradnju Buk Bijele nećemo pitati Crnu Goru

Dodajte komentar

Republika Srpska će graditi Buk Bijelu, a Crna Gora se o tome neće pitati jer taj projekat ne može da utiče na nju, rekao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske, u intervjuu za “Nezavisne novine”.

“Crna Gora bi se pitala da se radi visoka Buk Bijela koja bi zadrla na teritoriju Crne Gore. Mi smo se opredijelili za nisku elektranu koja je kompletna na prostoru RS. Prema tome, izvinite”, rekao je Višković, komentarišući stav Vlade Crne Gore da su oni na ovaj projekat stavili tačku.

Prije nekoliko dana je premijer Nikšić izjavio da je postignut dogovor o izgradnji elektrana na Drini. Šta je tu tačno?

VIŠKOVIĆ: On je to iznio kao ideju. Ako žele RS i FBiH to da rade, mogu, recimo, na Ugru, koji je na međuentitetskoj granici. Ali ako želite da gradite na Drini, gdje je Drina granica između dvije susjedne države, BiH i Srbije, a da prethodno niste razgovarali sa Srbijom, malo je neozbiljno. Neki mediji su tvrdili da je on to rekao o Buk Bijeloj. Buk Bijela je već riješeno pitanje.

Crna Gora je kazala da ne želi taj projekat, je li tako?

VIŠKOVIĆ: Crna Gora može da kaže da ne želi, ali ne može da se pita jer ne može uticati na nju. Mi ćemo raditi u granicama RS. Crna Gora bi se pitala da se radi visoka Buk Bijela, koja bi zadrla na teritoriju Crne Gore. Mi smo se opredijelili za nisku elektranu koja je kompletna na prostoru RS. Prema tome, izvinite. Ovo što je rekao Nikšić je dobra ideja, ali prethodno treba sjesti sa Srbijom. To je srednja Drina, tu bi se mogle sagraditi tri-četiri elektrane sa značajnim kapacitetima.

Za Crnu Goru Buk Bijela završena priča

Crnogorski ministar energetike Saša Mujović nedavno se osvrnuo i na projekat izgradnje HE Buk Bijela, i kazao da je gradnja tog objekta za Crnu Goru “završena priča” još 2004. godine skupštinskom Deklaracijom o zaštiti rijeke Tare, ali i UNESCO-vim izvještajem iz 2005. godine.

Tada je podsjetio da je HE Buk Bijela bila predmet interesovanja javnosti u sve tri države.

-Kao neko ko zna dobro šta su prednosti i mane našeg energetskog sistema i koliko nam fali električne energije i novih kapaciteta bilo bi iluzorno očekivati da budem protiv energetskog projekta, pogotovo onog iz oblasti obnovljivih izvira električne energije. Ipak, koliko god ja volio energetiku, prije svega volim i poštujem svoju zemlju i njene zakone i njima se povinujem”, rekao je Mujović. Istakao je da poštuje odluku Skupštine Crne Gore i ,,dugogodišnju borbu generacija“ prije njega da se zaštiti ,,biser Evrope i suza Evrope Tara i Nacionalni park Durmitor“.

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *