Nova komisija biraće koncesionara za aerodrome

Dodajte komentar
Foto: Facebook

Na čelu tenderske komisije biće potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku Nik Đeljošaj, dok će članovi, između ostalih, biti ministar saobraćaja Filip Radulović i državni sekretar MSP-a Pavle Tripković. Jedan od zadataka komisije biće da dogovori uslove sa IFC-om
Ministarstvo saobraćaja i pomorstva (MSP) formiralo je novu tendersku komisiju za postupak davanja koncesije za korišćenje aerodroma Podgorica i Tivat, koju čini 13 članova.

– Predsjednik komisije je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku Nik Đeljošaj, a među članovima su ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović i državni sekretar u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva Pavle Tripković. Takođe, komisiju čine predstavnici Ministarstva saobraćaja i pomorstva, Ministarstva finansija, Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, zaštitnica imovinsko-pravnih interesa, predstavnik Ministarstva odbrane, predstavnik Zajednice opština Crne G ore i savjetnica predsjednika Vlade za ekonomsku politiku precizirali su “Danu iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Vlada je formirala komisiju mjesec dana nakon što je dala saglasnost za nastavak pregovora između MSP i Međunarodne finansijske korporacije (IFC) u vezi nastavka druge faze tendera za davanje koncesije na aerodrome.

Tender za davanje aerodroma pod koncesiju raspisan je krajem 2019. godine, završen je pretkvalifikacioni postupak i u igri za davanje koncesije su ostale tri kompanije, tj. tri ponuđača. To su Korporejšn Amerika erports, Inčon internešenel erports korporejšn i francusko-turski konzorcijum koji čine Aeroport de Pari i TAV. Tenderom je predviđena uplata avansa od minimum 100 miliona eura, investicije od 200 miliona i 15 odsto od profita oba aerodroma.

Iz MSP-a su Danu kazali da će jedan od zadataka komisije biti da definiše uslove za nastavak saradnje sa IFC-om, kao i da će biti u obavezi da pošalje zvanične zahtjeve kompanijama koje su kvalifikovane za koncesiju.
– U skladu sa tačkom 9.3 Koncesionog akta za davanje aerodroma Podgorica i Tivat, rok za dostavljanje ponuda kvalifikovanih ponuđača je 60 dana precizirali su iz ministarstva.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *