Hrvatska: CRBC-u veliki posao gradnje direktnog izlaska na autoput

Dodajte komentar

Kineska firma China Road and Bridge Corporation predala je najpovoljniju ponudu za izgradnju 14,7 kilometara nove brze ceste od čvorišta Brestovac Požeški do čvora Godinjak.
Riječ je o auto putu koja bi trebala biti direktan spoj Požege na autout A3 Zagreb – Lipovac. Na tender Hrvatskih cesta pristigle su ponude kineske firme i zajednička ponuda firmi Strabag i Osijek-Koteks.

Procijenjena vrijednost radova je 126,09 miliona eura bez PDV-a, a obje pristigle ponude su iznad te vrijednosti. Ponuda CRBC-a iznosi 159,8 miliona eura bez PDV-a, a ponuda Strabaga i Osijek-Koteksa 179,8 miliona eura bez PDV-a. Nakon izgradnje Pelješkog mosta i pobjede na tenderu za izgradnju tunela kroz Kozjak, ovo je treći veliki posao koji bi  CRBC mogao raditi u Hrvatskoj, piše Jutarnji list.

Cijeli projekt gradnje brze ceste trebao bi se odvijati u četiri faze, a ovaj tender obuhvata prve dvije. U prvoj će se izvoditi radovi na izmještanju i zaštiti elektroenergetskih instalacija i napajanja električnom energijom na dionici od Brestovca Požeškog do čvorišta Staro Petrovo Selo. Druga faza obuhvata gradnju desnog dijela  brze ceste od čvorišta u Brestovcu Požeškom do čvorišta u Godinjaku. Treća faza podrazumijeva gradnju poddionice dijela brze ceste iza čvorišta Godinjak do čvorišta Staro Petrovo Selo, a četvrta gradnju lijevog kolovoza ceste na poddionici od Brestovca Požeškog do Godinjaka. U sklopu gradnje poddionice od Brestovca Požeškog do Godinjaka potrebno je sagraditi tunel dužine 1700 metara i nekoliko vijadukata. Rok za izgradnju ovog dijela  je 48 mjeseci. Planira se i gradnja novog čvora Staro Petrovo Selo na autocesti A3 kojim bi se ova brza cesta spojila na autoput.

Ova brza cesta od velike je važnosti za Požeško-slavonsku županiju jer je Požega jedino županijsko središte u Hrvatskoj koje nema direktan izlaz na auto put. Požega je danas s auto putem spojena preko Nove Gradiške neadekvatnom državnom cestom koja je u lošem stanju i često je zatvorena za promet. Odluku o prihvatanju ponude za gradnju ove brze ceste Hrvatske ceste trebale bi donijeti tokom sljedećih 120 dana.

Izvor: Jutarnji list

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *