Beograd: Cijene ugostiteljskih usluga više za 10,2 odsto u februaru

Dodajte komentar

Cijene ugostiteljskih usluga (hrana, piće u ugostiteljskim objektima, prenoćišta..) u februaru su bile više u prosjeku za 10,2 odsto u odnosu na februar prošle godine, pokazuju podaci  Zavoda za statistiku Srbije.
Topla i hladna predjela u ugostiteljskim objektima su u februaru u prosjeku bila skuplja za 10,2, pečenja, jela po porudžbini za 9,7 odsto, a variva 9,5 odsto u odnosu na februar 2023. godine.

Cijene salata u ugostiteljskim objektima bile su u prosjeku više za 8,8 odsto u odnosu na februar 2023. godine. Cijene bezalkoholnih pića u ugostiteljskim objektima su u odnosu na februar prošle godine bile veće za 10,3 odsto, a alkoholnih pića za 8,7 odsto. Prenoćišta su u februaru bila skuplja za 15,3 odsto u odnosu na prošli februar.

Indeksi cijena ugostiteljskih usluga predstavljaju mjeru promjene opšteg nivoa cijena usluga u ugostiteljskim objektima. Izveštajne jedinice su hoteli i restorani. Za svaku vrstu jela i pića prepisuju se cijene iz cjenovnika (u vrijeme ručka) koji važi na dan snimanja. Cijene prenoćišta se prepisuju iz cjenovnika na recepciji.

Istraživanjem je obuhvaćeno oko 40 vrsta ugostiteljskih usluga, jela, pića i prenoćišta. Cijene se prate u 96 ugostiteljskih objekata na teritoriji Srbije.

Izvor: seebiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *