Trka za mjesto trećeg najbogatijeg čovjeka na svijetu: Zakerberg prijeti da prestigne Maska

Dodajte komentar

Mark Zakerberg je ove godine postao znatno bogatiji — i približava se svom potencijalnom rivalu Ilonu Masku za titulu treće najbogatije osobe na svijetu. Bogatstvo generalnog direktora kompanije Meta poraslo je za skoro 54 milijarde dolara od početka januara, pokazuje Blumbergov indeks milijardera.

Do petka, njegovo bogatstvo vrijedjelo je 182 milijarde dolara – samo 7 milijardi dolara iza Maska. Zakerberg nije bio bogatiji od direktora Tesle od novembra 2020.

Zakerberg većinu svog bogatstva crpi iz 13 odsto udjela u Meti. Njegove akcije su ove godine porasle za 43 odsto, dijelom zbog „godine efikasnosti“, njegovih mjera za smanjenje troškova.

Nasuprot tome, Maskova neto vrijednost je pala za 40 milijardi dolara. Dok su akcije Mete i nekoliko drugih tehnoloških akcija „Veličanstvenih sedam“ porasle, Tesla je oslabila 29%. Oslabljena je brigom investitora o usporavanju globalne potražnje za njihovim električnim vozilima. Tesla bi „trebalo da bude dionica sa visokim rastom, a kratak odgovor je da ove godine izgleda da neće biti tako visok rast“, rekao je za Business Insider Set Goldstin, strateg za kapital u Morningstaru. Kada se rast usporava, imamo tendenciju da vidimo veliku reakciju tržišta, rekao je on.

Ko se nalazi na Blumbergovom indeksu?

Šef LVMH-a (Moët Hennessy Louis Vuitton) Bernard Arno i osnivač Amazona Džef Bezos su ove godine pretekli Maska na Blumberg indeksu.

I Mask i Zakerberg su se potrudili da osiguraju svoje pozicije protekle godine. Zakerberg je nekoliko puta zadao udarac generalnom direktoru Tesle nakon što je Meta pokrenuo Threads kao potencijalnog konkurenta Iksu, društvenoj mreži poznatoj kao nekadašnji Tviter koji je Mask kupio za 44 milijarde dolara u oktobru 2022.

U jednom trenutku, dva milijardera su čak obećala da će riješiti svoje nesuglasice u “meču u kavezu”, iako se čini malo vjerovatno da će se to ikada dogoditi.

Izvor: Business Insider

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *