Katastrofalan pad akcija Raiffeisena, evo koji je razlog

Dodajte komentar

Akcije Raiffeisen banke pale su u ponedjeljak za gotovo 7% zbog zabrinutosti da bi se austrijska banka mogla suočiti sa sankcijama SAD-a zbog poslovanja s Rusijom.
Reuters je prošle sedmice izvijestio da su američki zvaničnici za sankcije trebali upozoriti banke u Austriji da ispitaju svoju izloženost Rusiji i “preduzmu mjere ublažavanja” kako bi osigurali da ne zapadnu u sukob sa zapadnim sankcijama Moskvi.

Kao odgovor na novinski članak, firma je u ponedjeljak izjavila: “Medijski navodi  koji impliciraju da je Ministarstvo finansija SAD-a iznijelo navode o kršenju sankcija ili izbjegavanju sankcija protiv RBI-a takođe su lažni.”

U saopštenju se dodaje: “Ministarstvo finansija SAD-a jasno je dalo do znanja u opštoj izjavi da finansijske institucije koje krše ili zaobilaze sankcije Rusiji mogu biti isključene iz američkog finansijskog sistema.”

Uprkos navođenju smanjenja poslovanja u Rusiji u svojim rezultatima za 2023. i izjavi da nastavlja istraživati “prodaju ili izdvajanje”, njihov obim kredita u zemlji na kraju godine iznosio je 6 milijardi eura (6,5 milijardi dolara). To je najveći zapadni zajmodavac koji još uvijek posluje u Rusiji, a stavljen je na crnu listu ukrajinskih “sponzora rata”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *