Evropa uvozi i masovno se naoružava, Americi ide profit

Dodajte komentar

Ukrajinski rat ima značajan uticaj na globalnu trgovinu oružjem. Stockholmski međunarodni institut za istraživanje mira SIPRI u svom novom izvještaju upoređuje razdoblje od 2019. do 2023. s onim od 2014. do 2018. i pronalazi brojne, ponekad dramatične promjene.
Opseg globalne trgovine oružjem pao je za 3,3 posto u poređenju s 2014.-18, ali se evropski uvoz oružja gotovo udvostručio, uglavnom zbog rata u Ukrajini. Lavovski udio isporuka oružja u Evropu, točnije 55 odsto, došao je iz SAD-a. To je 20 odsto više nego u razdoblju 2014.-18., što je jasan znak da je Evropa postala još uvozno ovisnija o SAD-u.

Zahvaljujući prvenstveno povećanom izvozu u Evropu, SAD su povećale svoj globalni izvoz oružja za 17 odsto. Udio SAD-a u međunarodnoj trgovini oružjem takođe je značajno porastao s 34 na 42 dsto. Širom svijeta SAD je opskrbio 107 zemalja vojnom opremom, više nego u bilo kojem prethodnom petogodišnjem razdoblju.

„SAD je proširio svoju globalnu ulogu kao opskrbljivač oružjem, to je važan aspekt njihove spoljne politike”, piše Mathew George iz SIPRI-ja, ističući da se to događa u trenutku „kada je američka privredna i geopolitička dominacija dovedena u pitanje od strane nekih ekonomija zemalja u brzom razvoju.”

Nije ni čudo da je među evropskim državama Ukrajina dramatično povećala uvoz oružja. Dok je u razdoblju 2014.-18. taj uvoz bio skroman, djelimično i zbog toga što je sama proizvodila mnogo oružja i jedva da je bila upućena na uvoz, u razdoblju 2019.-23. (ruski agresorski rat započeo je 2022.) postala je četvrti najveći uvoznik na svijetu, nakon Indije, Saudijske Arabije i Katara. Ostvareno je povećanje vrijednosti uvoza od oko 6.600 odsto.

A ako se gleda samo 2023. godina, Ukrajina je bila najveći svjetski uvoznik oružja. Pritom ipak valja naglasiti da je tu pojam ‚uvoznik’ donekle varljiv – isporuke Ukrajini nisu prvenstveno bile prodaja, već pokloni oružja.

Izvor: Seebiz.eu

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *