Oštar sedmični pad dolara

Dodajte komentar

Vrijednost dolara prema korpi valuta prošloe sedmice je oštro pala, dok je euro ojačao nakon poruka iz američke i evropske centralne banke da bi uskoro mogle početi smanjivati kamatne stope. Indeks dolara, koji pokazuje vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je prošle sedmice za 1.1 odsto, na 102.74 boda.

Pritom je vrijednost dolara prema evropskoj valuti pala 0.9 posto, pa je cijena eura dosegla 1.0940 dolara. Dolar je oslabio i prema japanskoj valuti, za 2.1 odsto, pa je njegov kurs skliznuo na 147.05 jena. U fokusu ulagača bioo je prošle sedmice  izvještaj predsjednika Feda Jeromea Powella u Kongresu o privrednoj situaciji.

Poručio je da čelnici centralne banke žele biti sigurni da će inflacija i dalje slabiti prema ciljanom nivou  od 2 odsto prije nego što odluče smanjiti kamatne stope, a da se ta odluka bliži. Powellovi komentari učvrstili su procjene na tržištu da bi Fed mogao početi smanjivati kamate u junu.

Premda se očekuje da će uskoro i Evropska centralna banka početi smanjivati kamate, euro je prošle sedmice  ojačao prema američkoj valuti.

Na sjednici u četvrtak čelnici Evropske centralne banke ostavili su kamate nepromijenjene na rekordno visokim nivoima, kao što se i očekivalo, no signalizirali su da bi u junu mogli početi smanjivati kamate.

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *