EU ima dokaze da kineska vlada subvencionira električna vozila, slijede veće carine

Dodajte komentar

Evropska komisija tvrdi da ima dokaze da kineska vlada subvencionira električna vozila koja se izvoze u Evropu i sada želi stati u kraj tome, tako što će uvesti dodatnu carinu na kineske automobile, čak i prije predviđenog roka.

Komisija je otvorila istragu o nepoštenom uvozu kineskih automobila još u jesen prošle godine, tvrdeći da kineska vlada kroz razne programe subvencionira izvoz i posluje pod sumnjivim okolnostima.

Sada Evropska komisija navodno ima dokaze za to i želi djelovati na način da najavljuje uvođenje privremenih carinskih stopa, koje bi primjenjivala već od jula, a sve pod izgovorom kako bi zaštitila domaće proizvođače od prijetnje iz Kine, piše Automotive News Europe. Tako će evropski uvoznici već od danas morati prijavljivati uvoz kineskih električnih vozila kroz carinske registracije, što znači da je retroaktivno carinjenje neizbježno.

Komisija je u utorak objavila dokument u kojem se navodi da ima dovoljno dokaza koji pokazuju da su kineska električna vozila subvencionirana i da je uvoz porastao za 14 posto u odnosu na prethodnu godinu otkako je istraga službeno pokrenuta u oktobru. Naime, u tom periodu Evropa je uvezla čak 177.839 automobila iz Kine. Kineska privredna komora pri EU saopštila je da je razočarana tim potezom i da je porast uvoza odraz povećane potražnje Evrope za električnim vozilima.

Ako se kineski uvoz nastavi sadašnjim tempom, proizvođači automobila u EU bi se mogli suočiti sa smanjenjem prodaje i smanjenim nivoom proizvodnje. To bi moglo negativno uticati na zapošljavanje i ukupnu proizvodnju, navodi komisija.

Kineski proizvođači automobila, uključujući BYD i MG, ozbiljno računaju na Evropu s nizom električnih vozila po konkurentnim cijenama. Međutim, time konstatno vrše pritisak na proizvođače koji dominiraju tržištem kao što su Stellantis i Volkswagen Grupa. BYD, koji je prošle godine pretekao Teslu kao najvećeg svjetskog proizvođača električnih vozila, najavio je u decembru da će izgraditi fabriku automobila u Mađarskoj kako bi povećao prodaju u Evropi, jer time ujedno izbjegava i uvoznu carinu.

Izvor: Klix

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *