Azijska tržišta: Indeksi pali, kineske mjere razočarale investitore

Dodajte komentar

Azijske dionice pale su u srijedu u opreznom trgovanju, a pad predvode kineski indeksi jer je nedostatak velikih podsticajnih mjera iz Pekinga razočarao neke ulagače. Zlato i bitcoin pojeftinili su nakon što su dosegli rekordne nivoe.
Trgovci oklijevaju staviti velike oklade prije svjedočenja predsjednika Federalnih rezervi Jeromea Powella u Kongresu koje će se analizirati kako bi se procijenilo je li američka centralna banka spremna početi snižavati stope.

MSCI-jev najširi indeks azijsko-pacifičkih dionica izvan Japana bio je niži za 0,21%. Japanski Nikkei pao je za 0,20% jer su ulagači ostvarili određenu dobit nakon što je indeks ove sedmice dostigao rekordne vrhunce. Kineske dionice pale su u srijedu, dan nakon što je Peking postavio široko očekivani cilj rasta od 5% za 2024. na sastanku parlamenta na kojem su izostale velike podsticajne mjere.

Blue-chip indeks CSI 300 pao je 0,42%, dok je referentna vrijednost Hang Senga bila viša za 0,73%.

“Ekonomski ciljevi za 2024. i dalje pokazuju da zvaničnici nijesu voljni brzo preusmjeriti privredu s obzirom na zabrinutost oko prekomjernog duga i slabosti juana”, rekao je Mansoor Mohi-uddin, glavni ekonomista u Bank of Singapore.

“No, izvješće ipak signalizira kreatorima politike da pojačavaju napore da ograniče rast Kine i stoga bi trebalo podržati raspoloženje ulagača 2024.” E-mini futures za S&P 500 porastao je za 0,01%.

Izvor: seebiz.eu/Siniša Malus

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *