Agrobudžet projektovan na 62 miliona eura

Dodajte komentar

Nacionalna sredstva koja su namijenjena poljoprivrednim proizvođačima iznose 62 miliona eura. Tome treba dodati podršku za IPARD program, kao i ostale donacije.

– Dakle, ukupna davanja za poljoprivrednike u ovoj godini će iznositi preko 80 miliona eura, naveli su iz MPŠV – saopštili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Ono što je očigledno jeste da će ovogodišnji budžet za poljoprivredu biti niži nego prošlogodišnji, kada je iznosio oko 66 miliona eura. Agrobudžet za 2022. godinu iznosio je oko 50 miliona, dok je za 2021. godinu taj iznos bio nešto preko 37 miliona eura.

Iz resora na čijem je čelu ministar Vladimir Joković ističu da ove godine ne kasne sa usvajanjem ovogodišnjeg, te da je prethodnih godina agrobudžet usvajan u poslednjoj dekadi mjeseca februara.

– Prilikom kreiranja mjera agrarne politike u ovoj godini, pristigao je veliki broj predloga mjera od strane udruženja poljoprivrednih proizvođača, klastera, individualnih poljoprivrednih proizvođača. Ministarstvo je uzelo u razmatranje sve, u mjeri mogućeg, a u skladu sa preporukama Evropske komisije, i kreiralo mjere kako bi poljoprivredni proizvođači imali maksimalnu podršku a samim tim i povoljnije uslove za bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom – istakli su iz ministarstva.

Iz ovog resora navode da će ovogodišnji agrobudžet biti, u većoj mjeri, usklađen sa preporukama Evropske komisije.

– U okviru postojećih mjera kreirane su komponente koje se odnose na određene grane poljoprivredne proizvodnje i specifičnosti kako bi cjelokupna poljoprivredna proizvodnja bila obuhvaćena mjerama podrške. Ključna razlika je povećanje nivoa podrške, kako za direktna plaćanja, tako i za investicione mjere, u prosjeku za 18 odsto – poručuju iz MPŠV-a.

Iz ministarstva navode i da se sa donošenjem agrobudžeta ne kasni.

– Kalendar aktivnosti, odnosno prezentacija agrobudžeta, raspisivanje javnih poziva, administrativna i terenska kontrola, kao i isplate biće sprovedeni u skladu sa planom. Napominjemo da je agrobudžet u 2021. godini bio usvojen na Vladi i postao operativan u julu mjesecu iste godine – zaključili su iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Kroz sprovođenje IPARD III programa crnogorskim poljoprivrednicima biće dostupno ukupno 81.975.947 eura bespovratnih sredstava. Sredstva u okviru ovog projekta dominantno se obezbjeđuju iz EU fondova.

Prethodnih godina slabo korišćena sredstva iz IPARD-a

Za korišćenje sresdstava kroz IPARD program, pored opšte dokumentacije kao što su dokazi o pravu svojine nad zemljom, obrasca Zahtjeva za dodjelu podrške i upisa u Registar poljoprivrednih gazdinstava, potencijalni korisnik je obavezan da dostavi i specifičnu dokumentaciju, kao što je biznis plan, dokaz da li je za planiranu investiciju potrebno sprovesti postupak procjene uticaja na životnu sredinu i slično. Kroz prethodne godine, odnosno programe, sredstva nisu korišćena u predviđenom iznosu zbog nedovoljne informisanosti poljoprivrednika, kao i nemogućnosti obezbjeđivanja potrebnih sredstava, koja bi kroz program bila refundirana do 70 odsto.

Izvor: Dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *