Bitcoin iznad 66.000 dolara, približava se rekordu

Dodajte komentar

Cijena bitcoina porasla je na početku sedmice, približavajući se svom najvišem nivou svih vremena, nakon što je uspon bio zastao tokom vikenda.
Vodeća kriptovaluta bila je viša za 5% na 66.288,70 USD, prema Coin Metricsu. Ranije je porasla na čak 66 479,70 USD, najviši nivo od novembra 2021. Ether je napredovao 1,5% na 3 525,21 USD.

Obje kovanice bilježe svoju najbolju sedmicu u gotovo godinu dana (bitcoin je dobio oko 21%, a ether 16%), ali su pauzirali tokom vikenda jer je tržište imalo dva dana strmih odliva iz Grayscale Bitcoin Trusta (GBTC) koji su bili kompenzovani prilivima u druge “novorođene” bitcoin ETF-ove.

“Sa rođenjem ovih devet novih ETF-ova, veliki potezi sada se obično događaju tokom uobičajene sedmice trgovanja, a ne vikendom,” rekao je za CNBC Antoni Trenchev, suosnivač kripto berze Nexo.

“Ono što danas vidimo… moglo bi biti biti repriza početka prošle sedmice kada je bitcoin skočio za 10.000 dolara u roku od nekoliko dana. Nalazimo se u takvom okruženju kada dan ili dva bočne konsolidacije može prethoditi eksplozivnoj akciji cijena zahvaljujući halapljivoj potražnji ovih novih spotova ETF-ova.”

Ulagači su bili posebno nestrpljivi vidjeti kako se bitcoin približava svom najvišem nivou svih vremena. Sa 66 000 USD to je oko 4% manje od unutardnevnog rekorda iz novembra 2021. od 68 982,20 USD.

Neki analitičari sugerišu da bi se bitcoin, iako bi mogao nastaviti rasti u kratkom roku, mogao ohladiti u sljedećih nekoliko sedmica, jer se nerealizovane profitne marže približavaju ekstremnim razinama. Prema CryptoQuantu, realizovana cijena Bitcoina iznosi samo oko 42.700 USD.

Uprkos tome, dugoročni ulagači uvjereni su da će kombinacija sve veće potražnje za bitcoinom kroz nove fondove kojima se trguje na američkoj berzi i smanjene ponude koja se očekuje nakon događaja prepolovljenja u aprilu,  pogurati cijenu bitcoina na novi najviši nivo svih vremena.

Izvor: Seebiz.eu/Siniša Malus

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *