Kastrati grupa investira u aerodrom Tirana 140 miliona eura, po broju putnika “jači” od beogradskog aerodroma

Dodajte komentar

Albanska Kastrati grupa povećava planiranu investiciju u aerodrom u Tirani za 40% u odnosu na prvobitnu obavezu – na ukupno 140 miliona eura do 2040. godine, izvještavaju lokalni tiranski mediji.
Uz novu investiciju u pistu za transkontinentalne aviokompanije, dodatne parking prostore i nadogradnju sigurnosne opreme, očekuje se da će ukupna investicija Kastratija dostići 60 miliona eura do kraja 2024. godine, navodi tiranski magazin Monitor, citirajući glavnog operativnog direktora Međunarodnog aerodrome u Tirani (TIA), Piervittorija Farabbia.

Na tiranskom aerodromu predviđaju da će 2024. prevesti 9 miliona putnika i cilj im je da prevoze po 10 miliona putnika godišnje, do 2026. Porast broja putnika na aerodromu u Tirani išao je ruku pod ruku sa povećanjem dolazaka stranih turista u Albaniju od 35% prošle godine, na 10 miliona, rekao je Farabbi.
Aerodrom Tirana je 2023. godine opsluživao 7,26 miliona putnika, 40 odsto više nego 2022. godine, saopštio je ranije operater aerodroma.

“Jači” od beogradskog aerodroma u januaru

Inače, aerodrom u Tirani je u januaru ove godine imao 652.270 putnika, čime je izbio na prvo mjesto aerodroma po prometu u regionu. Prema podacima koje je objavio tiranski aerodrom, na drugom mjestu po broju prevezenih putnika u januaru je bio aerodrom “Nikola Tesla” u Beogradu, sa prevezenih 569.572 putnika a na trećem aerodrom u Sofiji, sa registrovanih 551.659 putnika.

Ovaj aerodrom sve više koriste i crnogorski putnici, zbog značajno bolje povezanosti sa evropskim aerodromima, u odnosu na crnogorske aerodrome. Do tiranskog aerodroma, koji je 140 km od Podgorice je iz našeg Glavnog grada potrebno oko 2 i po sata vožnje.

Kastrati grupa kupila je 2020. godine koncesiju za međunarodni aerodrom u Tirani, za 71 milion eura, od kineskog “Real Fortress Private Limited”. Ugovorom je Kastrati postao jedini vlasnik, pošto su od kineske kompanije kupili 100% dionica.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *