Država će morati da izdvoji oko 1,3 miliona za Barsku plovidbu

Dodajte komentar

Za otkup skoro 22 odsto akcija Barske plovidbe, od manjinskih akcionara, država će morati da izdvoji oko 1,3 miliona eura.

Vanredna 16. Skupština akcionara Barske plovidbe AD zakazana je 29. mart, a na dnevnom redu je razrješenje dosadašnjeg i imenovanje novog Odbora direktora te brodarske kompanije.

Samostalni sindikat radnika u pomorskom brodarstvu i transportu Crne Gore uputio je inicijativu Vladi da se na toj sjednici raspravlja o poništenju odluke Skupštine akcionara, iz juna prethodne godine, o kupovini broda AF Franceska (Frančeska) protiv koje je bio dio manjinskih akcionara. Poništavanjem te odluke, smatraju u Sindikatu, država ne bi morala da otkupi akcije od manjinskih akcionara.

Predstavnik manjinskih akcionara u barskoj brodarskoj kompaniji, Radomir Rudanović kaže da kao nesaglasni akcionari, u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, traže od države da im otkupi akcije.

Dio manjinskih akcionari Barske plovidbe očekuju da država od njih otkupi skoro 22 odsto akcija te brodarske kompanije. Bili su protiv odluke Skupštine akcionara koja je izglasala u junu 2023, da Barska plovidba kupi feribot Frančeska. Riječ je investiciji, preko 20 odsto vrijednosti kompanije, pa nesaglasni akcionari imaju zakonski osnov da od većinskog dioničara traže otkup svojih akcija.

Rudanović ističe za Radio Crne Gore (RCG) da svoje pravo traže pred Privrednim sudom. Ističe i da su kao vlasnici kapitala bili odgovoran partner u barskoj brodarskoj kompaniji. Na taj način su, naglašava, štitili svoju, ali i imovinu svih akcionara.

Iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva, povrđeno je nezvanično RCG da još razmatraju hoće li se na Skupštini akcionara Barske plovidbe zakazanoj za 29. mart, raspravljati o poništavanju odluke o nabavci feribota Frančeska. Kažu da zbog kompleksnosti teme još nijesu donijeli definitivnu odluku.

Izvor: Radio Crne Gore

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *