Uber stiže u Srbiju?: Taksisti kažu da je to nezakonito, potrošači očekuju jeftiniju vožnju

Dodajte komentar

Kompanija Uber je prošle godine po prvi put od osnivanja 2009. poslovala sa dobitkom, a sada najavljuje i širenje na tržište Srbije i Slovenije.

To nagovještava Morena Šimatić, direktorka Ubera u Hrvatskoj, koja je tokom gostovanja na Bloomberg Adria TV rekla da Uber konstantno evaluira nove lokacije na kojima može nastupati, i da se istražuje i tržište Srbije.

I dok bi dolazak Ubera u Srbiju stvorio dobre okolnosti za putnike, taksisti kažu da od toga „nema ništa“, jer je, prema njihovim rečima, ovakva vrsta usluga, zabranjena zakonom, prenosi beogradski Danas.

Dejan Gavrilović, predsjednik udruženja potrošača „Efektiva“, ističe da je za građane dobro da postoji konkurencija u prevozu putnika, jer to obezbjeđuje bolje uslove za same korisnike.

„Kada je veća konkurencija, potrošačima može da se pruži kvalitetnija usluga i niža cijena. Oni bi od dolaska Ubera vjerovatno profitirali, a čim su i taksisti protiv, u tome ima nečega što bi njima kvarilo priču. A to što je može kvariti je bolja ili povoljnija usluga konkurenta, što opet ide u korist potrošača“, priča Gavrilović za Danas.

Kako ističe predsjednik „Efektive“, u slučaju dolaska novog igrača, među svim učesnicima postojala bi borba, te bi u tom smislu Uber bio rival drugim pružiocima usluga.

„Svi oni se bore cjenovno ili kvalitetom. Kao što bi četvrti operator bio konkurencija postojećim telekomunikacionim operatorima, tako bi i Uber bio konkurencija taksistima, Car Go-u i Jandeksu“, zaključuje on.

Sa druge strane, Vlado Bulatović, predsjednik Strukovnog udruženja taxi-preduzetnika Sitab, kaže da nema potrebe ni razmatrati dolazak Ubera na tržište Srbije, jer je, prema njegovim riječima, to nezakonita radnja.

„Uber ne može da dođe, jer u zakonu postoji zabrana za sve takve aplikacije i to je početak i kraj priče. Tokom izrade posljednjeg zakona jasno je naznačeno radi zaštite same države i korisnika taksi prevoza da Uberu nije dozvoljeno poslovanje. Sve to kako bi građane vozili isključivo licencirani vozači u vozilima u kojima putnici imaju osiguranje“, podvlači Bulatović.

Naš sagovornik ilustruje da bi nastupanje Ubera na domaćem tržištu bilo jednako nedozvoljeno kao prodaja kokaina, te da se, slijedeći tu logiku, taksisti uzdaju da će država da reaguje i suzbije nezakonite poteze.

„U Beogradu i ostatku Srbije taksi prevoz mogu da obavljaju samo lica koja imaju dozvolu nadležnog organa lokalne samouprave, koji imaju sve kvalifikacije za taksi vozača i u vozilima koja su sertifikovana za taksi prevoz. Zakon mora da se poštuje, valjda je to suština postojanja svake države. Pomenute najave su probni baloni, a u zakonu je striktno na insistiranje Sitab-a unijeto da je Uber ovdje zabranjen“, poručuje on.

Naposljetku, Bulatović podsjeća da taksisti na svakih šest mjeseci moraju raditi tehnički pregled, plaćati skuplje registraciju vozila, i redovno izmirivati porez.

Zato, napominje on, dovođenje novog igrača na tržište ne bi bilo relevantno, jer je sada uveden red u taksi prevoz.

Iako veliki broj građana Uber poistovjećuje s taksijem, osnovna razlika između ove dvije opcije za prevoz putnika je što se Uber naručuje preko aplikacije, u kojoj se zakaže prevoz od jednog mjesta na drugo. Plaća se kreditnom karticom i ova aplikacija funkcioniše slično kao Car Go koji već posluje u Srbiji, podsjeća Danas.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *