Ključno FED-ovo mjerilo inflacije u skladu s očekivanjima

Dodajte komentar

Indeks privatne potrošnje (PCE) u Sjedinjenim Američkim Državama u januaru je dostigao godišnji rast od 2.4 odsto, što je 0.2 odstotna boda manje nego u decembru i u skladu s očekivanjima.

Na godišnjem nivou smanjena je i stopa inflacije vezana uz ličnu potrošnju bez uzimanja u obzir cijena energije i hrane, što američka centralna banka najviše vodi računa u svojoj monetarnoj politici.

Na mjesečnom nivou PCE je porastao za 0.3 odsto, sažela je francuska novinska agencija “AFP” danas objavljene podatke američkog Ministarstva trgovine.

Stopa inflacije vezana uz ličnu potrošnju bez cijena energije i hrane bila je na godišnjem nivou niža za 2.8 odsto ili 0.1 odstotni bod nego u decembru, a na mjesečnom nivou dostigla je 0.4 odsto ili 0.1 odstotni bod više nego u decembru.

Najnoviji podaci dobra su vijest za Federalne rezerve, koje su prošle godine u borbi protiv visoke inflacije podigle ključnu kamatnu stopu na nivo od 5.25 do 5.50 odsto, što je najviša vrijednost u 23 godine.

Već neko vrijeme ga održava na ovom nivou, a očekuje se da će uskoro početi snižavati kako se inflacija smiri. Ipak, mnogi analitičari procjenjuju da će biti vrlo oprezna, prenosi “Seebiz”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *