Evropski mediji tuže Google za 2,1 milijardu eura

Dodajte komentar

Trideset i dvije evropske medijske organizacije podnijele su tužbu protiv Googlea, tražeći odštetu od oko 2,1 milijardu eura, objavio je Politiko.

Tužba su podnijeli zbog njegove prakse digitalnog oglašavanja odnosno toga što Google „zloupotrebljava svoj dominantni položaj“. Da to ne rade, mediji bi navodno imali znatno veće prihode od oglašavanja i plaćali bi niže naknade za usluge reklamnih tehnologija.

Među medijskim grupama koje su podnijele tužbu su neke od vodećih evropskih novinskih kompanija, uključujući Aksel Špringer, norveški Shibsted i grupe iz Beneluksa kao što su DPG Media i Mediahuis. Koalicija navodi da pokriva 17 evropskih zemalja. Tužba je podnijeta holandskom sudu.

Google favorizuje svoje posredničke usluge

U junu prošle godine, Evropska komisija poslala je Googleu antimonopolske tužbe zbog njegovog reklamnog poslovanja.

„Naša preliminarna zabrinutost je da je Google možda iskoristio svoju tržišnu poziciju da favorizuje sopstvene posredničke usluge“, rekla je tada izvršna potpredsjednica EK Margret Vestager.

„Ne samo da je to možda nanijelo štetu konkurenciji Googlea, već i interesima izdavača, a takođe je povećalo troškove oglašivača“, navela je ona.

Izvor: Danas

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *