Zelena energija donosi i zelene poslove

Dodajte komentar

Čitav svijet čeka globalna energetska transformacija. Mi, kao Crna Gora, moramo da pratimo globalne trendove da ne bismo ostali zarobljeni u konvencionalnim izvorima energije’’, poručila je direktorica Centra za klimatske promjene UDG, Ivana Vojinović na panelu ‘’Održiva energija i ekonomski razvoj: kako obnovljiva energija doprinosi?” održanom u Evropskoj kući.

Bojan Đordan, izvršni rukovodilac funkcionalne cjeline Proizvodnja EPCG, kazao je da je nauka prepoznala ljudski faktor kao glavni uzrok klimatskih promjena i treba da vidimo kako da se izborimo sa tim.

‘’Crna Gora je zemlja koja nije iskoristila svoj hidropotencijal. Hidroenergija je nešto što je obavezno ukoliko želimo da izađemo sa najmanjim stepenom ugroženosti iz korišćenja fosilnih goriva’’, istakao je Đordan, saopšteno je iz Evropske kuće u Podgorici.

Kako ističe Vojinović, klimatske promjene stvaraju i velike ekonomske gubitke u zemljama koje su pogođene, ali i obnovljivi izvori energije su uslovni. ‘’Klimatske promjene su nas prestigle jer izazivaju suše. Oslanjanje na hidropotencijal je i pitanje sigurnosti’’, kazala je ona.

U Termoelektrani Pljevlja proizvodi se 40 do 50 procenata ukupne proizvodnje električne energije proizvedene u Crnoj Gori. ‘’Nažalost, dugo nemamo neke nove izvore energije. Radi se na tome kako da Termoelektrana svoj dio negativnog uticaja svede na minimum a da ne ugrozi državu u energetskom smislu’’, ističe Đordan i dodaje da ne smijemo da izostavimo socijalni pogled na problematiku jer tranzicija mora da bude pravedna.

‘’Moramo prvo da odgovorimo na pitanja šta će da bude sa ljudima čiji je životni vijek vezan za takav način života’’, kazao je Đordan.

Kako je kazala Aleksandra Kiković, rukovoditeljka tima za zeleni i inkluzivni rast UNDP, zelena energija donosi i zelene poslove, treba da pripremimo ekonomiju i lokalnu zajednicu na generisanje poslovnih i životnih prilika koje neće zavisiti od uglja.

‘’Treba da ulažemo u kreiranje novih zelenih radnih mjesta i kvalifikovane radne snage. Možemo da imamo rasadnik mladih ljudi koji mogu da daju ogroman doprinos svim ovim procesima’’, kazala je ona.

Pravedna zelena tranzicija je smanjenje zavisnosti od fosilnih goriva kroz jedan proces koji će biti dugotrajan ali može da bude vrlo uspješan ako se njime pametno upravlja.

‘’Neophodni su mladi ljudi, energetski subjekti, akademska zajednica, donosioci odluka, Evropska unija i inostrani partneri koji će da podrže proces’’, kazala je Kiković.

Kako je najavio Đordan, Crna Gora će uskoro dobiti novi vjetropark u blizini Nikšića koji će značajno umanjiti udio Termoelektrane. ‘’Pored proizvodnje moramo da naučimo i kako da trošimo energiju ako želimo da izvršimo transformaciju’’, kazao je Đordan.

Izvor: CDM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *