Prosječna zarada porasla na 819 eura

Dodajte komentar

Prosječna neto zarada (bez poreza i doprinosa) u januaru je iznosila 819 eura i bila je 0,6 odsto veća u odnosu na prošlogodišnji decembar,pokazuju podaci Monstata.

To je u odnosu na isti mjesec prošle godine više 8,2 odsto.

Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u januaru u odnosu na decembar prošle godine zabilježile rast od 0,5 odsto proizilazi da su realne zarade za isti period porasle 0,1 odsto.

Po sektorima djelatnosti, prosječne zarade bez poreza i doprinosa (neto) u januaru 2024. godine u odnosu na prethodni mjesec zabilježile su rast u sljedećim sektorima djelatnosti: Snabdjevanje vodom; upravljanje otpadnim vodama, kontrolisanje procesa; uklanjanje otpada i slične aktivnosti (4,4%), Ostale uslužne djelatnosti (3,9%), Prerađivačka industrija (3,2%), Trgovina na veliko i trgovina na malo; popravka motornih vozila i motocikala (3,0%), Poslovanje nekretninama (2,9%), Stručne, naučne i tehničke djelatnosti (1,5%), Zdravstvena i socijalna zaštita (1,1%), Usluge smještaja i ishrane (0,7%), Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (0,3%), Informisanje i komunikacije (0,2%) i Saobraćaj i skladištenje (0,1%).

Pad prosječne zarade bez poreza i doprinosa (neto) u januaru 2024. godine u odnosu na prethodni mjesec zabilježen je u sledećim sektorima: Građevinarstvo (3,3%), Državna uprava i odbrana: obavezno socijalno osiguranje (1,1%), Finansijske djelatnosti i djelatnost osiguranja (0,9%), Snabdjevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija (0,8%), Obrazovanje (0,4%), Vađenje ruda i kamena (0,3%), Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (0,1%) i Umjetničke zabavne i rekreativne djelatnosti (0,1%).

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *