Koncesionar smatra da su zaključci radne grupe neutemeljeni i u sukobu sa Vladinim odlukama

Dodajte komentar

Argumenti koje je radna grupa predložila za prekid koncesionog ugovora koji država ima sa kompanijom Brskovo Mine su faktički netačni, ne korespondiraju sa zakonom, i neusklađeni sa Vladinom politikom vođenom tokom protekle četiri godine – saopšteno je iz kompanije Tara resources.

Navodi se da je kompanija Tara Resources dobila pravo na koncesiju 2018. godine i od tada uložila značajna sredstva kako bi ispunila sve svoje obaveze istraživanja, koje je Vlada potvrdila da su ispunjene u junu 2019. godine.
-Od tada, kompanija čeka više od četiri godine da Vlada ispuni obaveze u procesu prostornog planiranja kako bi izdala urbanističko-tehničke uslove, kako bi kompanija kompletirala i predala rudarski projekat i studiju o procjeni uticaja na životnu sredinu – podsjećaju iz kompanije.

– Vlada je započela ovaj proces prostornog planiranja 2021. godine i usvojila nacrt prostornog plana u aprilu 2023. godine, ali je proces zastao u julu 2023. godine, bez krivice kompanije. Vlada je već dva puta produžila rokove u koncesionom ugovoru zbog kašnjenja u završavanju procesa prostornog planiranja, budući da koncesioni ugovor ima klauzulu koja uzima u obzir kašnjenja administracije. Međuresorna Vladina radna grupa preporučila je Vladi da ponovo produži koncesioni ugovor zbog ovih kašnjenja u oktobru prošle godine, kao i da počne sa naplatom koncesione naknade. Vlada je zatražila koncesionu naknadu od 650.000 eura, a kompanija ju je platila u januaru, ali produženja roka nije bilo – podsjeća se u saopštenju.
Zaključcima nove radne grupe, imenovane od strane Ministarstva energetike i rudarstva, preporučuje se raskid koncesionog ugovora, iako se ništa nije promijenilo od posljednja dva produženja koja je Vlada odobrila zbog sopstvenih kašnjenja. Argumenti koji se koriste su faktički netačni i suprotni su u odnosu na posljednja dva produženja koja je odobrila vlada i preporukama radne grupe.
Ovo izlaže Vladu Crne Gore značajnim štetama zbog kršenja koncesionog ugovora, uključujući štetu u okviru bilateralnog investicionog sporazuma između Švajcarske i Crne Gore.
– Tara Resources je ispunila sve svoje obaveze i pokazala potencijal za značajan novi razvoj za Crnu Goru, sa mogućnošću zapošljavanja 550 ljudi iz sjevernog dijela Crne Gore i donošenjem značajnih ekonomskih koristi regionu i zemlji, uz poštovanje najbolje prakse u oblasti zaštite životne sredine i zdravlja u EU, koje se uspješno sprovode u drugim rudnicima cinka u Španiji, Portugalu i Švedskoj.
Kompanija je uvjerena da će se ono što je radna grupa sugerisala pokazati kao faktički nezakonito i netačno, kao i da Vlada ove zaključke neće usvojiti i ostaje otvorena za konstruktivan dijalog sa institucijama – zaključuje se u saopštenju kompanije Tara resources.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *