Masline izazvale trgovinski spor EU i SAD: Američke takse su ipak nezakonite

Dodajte komentar

Svjetska trgovinska organizacija potvrdila je da takse, koje su SAD nametnule na zrele masline iz Španije, nijesu u skladu sa međunarodnim trgovinskim pravilima.

Svjetska trgovinska organizacija je objavila izvještaj kojim se potvrđuje zaključak o američkom nepoštovanju  trgovinskih mjera, odnosno nametanje taksi na masline iz Španije.

“Ukoliko bude usvojen, izvještaj će postati obavezujući između EU i SAD, a SAD će morati da preduzmu hitne mjere za sprovođenje presude i ukidanje obaveza”, rekao je portparol Evropske komisije.

Komisija STO se uzdržala od preporuke da Sjedinjene Američke Države prestanu da nameću nezakonite dažbine, kako je tražila EU, jer “Komisija nema mogućnost da daje konkretne preporuke na ovaj način”, navodi se u izvještaju.

SAD takođe imaju priliku da se žale, ali trenutno ne postoji funkcionalno tijelo STO za žalbe,  jer je još Trampova administracija blokirala imenovanja u tom tijelu. Američki apel bi bio “u prazno”.

Ali ovdje stvari postaju manje jasne.

“Apel u prazno, prema pravilima STO-a, može blokirati izvještaj panela i cjelokupan postupak rješavanja”, rekao je Filip Muskar, predavač na Science Po Lille i Univerzitetu Cattolica u Milanu, za Euractiv.

“Ali kako bismo se nosili sa blokadom tijela za žalbe u STO-u, EU već ima uspostavljena pravila koja omogućavaju blokadi da uzvrati čak i ako postupak odlučivanja nije završen”, dodao je Muskar.

Izvor: EurActiv.mondo.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *