Radi se analiza poslovanja 20 najvećih državnih preduzeća

Dodajte komentar

Centar za ekonomske i evropske studije (CEES) trenutno sprovodi projekat gdje je analizirao 20 najvećih državnih preduzeća, čija imovina čini preko 70 odsto imovine svih državnih firmi u zemlji.

CEES je, kako je saopšteno agenciji Mina-business, analizirao Elektroprivredu, Željezničku infrastrukturu (ŽICG), Željeznički prevoz (ŽPCG) Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS), Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), Plantaže, Aerodrome Crne Gore, Institut “Simo Milošević”, Budvanska i Ulcinjsku rivijeru, Rudnik uglja, Regionalni vodovod Crnogorsko primorje, Luku Bar, Sveti Stefan hotele, Monteput, Poštu, Radio-televizija Crne Gore, Crnogorsku i Barsku plovidbu, kao i Montenegro Bonus.

“Analiza finansijskih izvještaja ovih preduzeća za 2022. godinu je pokazala da ona imaju najveći izazov sa profitabilnošću, odnosno povećani rizik profitabilnosti, a čak 20 odsto analiziranih preduzeća je poslovalo s gubitkom”, rekli su iz CEES-a.

Kako su objasnili, u osnovi, kada govore o “riziku profitabilnosti” na nivou tih 20 preduzeća, misle na to koliko su sposobna da ostvare dobit.

“Prethodno je, sumarno posmatrano za njih 20, bio manji rizik da neće biti profitabilni, ali sada je taj rizik veći, iako nije alarmantan”, dodali su iz CEES-a. Oni su saopštili da je rizik povećanja nelikvdinosti, prema podacima iz 2022, i dalje nizak, ali je povećan kod nekoliko preduzeća.

“Kada se spomene “rizik povećanja nelikvidnosti”, to znači koliko su preduzeća u stanju da brzo pretvore svoju imovinu u gotovinu kako bi pokrila svoje dugove. Većina preduzeća i dalje dobro stoji, ali neka od njih su počela da imaju problema s tim, što znači da im je teže da brzo dođu do novca”, poručili su iz CEES-a. Ukupni rizik ulaska u zonu nesolventnosti na nivou svih 20 preduzeća je nizak, ali ukoliko bi se nastavili povećavati rizici profitabilnosti i likvidnosti, pogoršali bi se i pokazatelji solventnosti.

“Iako je opasnost od toga da sva ova preduzeća postanu nesposobna za plaćanje dugova trenutno mala, ako se nastavi trend smanjenja profitabilnosti i teže dostupnosti novca, moglo bi doći do većih problema. Dakle, ako se nastavi ovakav trend, situacija bi mogla postati ozbiljnija, što bi značilo da bi neka preduzeća mogla imati veće poteškoće u plaćanju onoga što duguju”, smatraju u CEES-u.

Posmatrano sektorski, kako su naveli, najveći rizik profitabilnosti, odnosno negativne stope povraćaja, je u sektorima poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, trgovine na veliko i zdravstvene i socijalne zaštite. Pri tome su rizici profitabilnosti povećani u sektorima snadbijevanje električnom enegijom, gasom i parom i klimatizacija, saobraćaj i skladištenje.

Izvor: RTCG /Mina biznis

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *