Pala vrijednost dolara

Dodajte komentar

Vrijednost dolara prema korpi valuta prošle sedmice pala je prvi put nakon pet sedmica rasta jer je sve jasnije da američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) neće žuriti s rezanjem kamatnih stopa, a čini se da neće ni Evropska centralna banka.

Indeks dolara, koji prati vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, u takivm uslovima pao je prvi put od početka ove godine, 0,33 odsto, na 103,9 bodova. Pritom je vrijednost dolara prema evropskoj valuti pala 0,4 odsto, tako da je euro na kraju sedmice iznosio 1,0818 USD, prenosi SEEbiz.

Kurs eura ostvario je najveći sedmični dobitak u zadnja dva mjeseca, na krilima očekivanja usporenog snižavanja kamatnih stopa u eurozoni tokom ove godine. Tržišni učesnici, naime, sada procjenjuju da bi ECB kamatne stope u eurozoni mogla smanjiti 90 baznih bodova, dok su još krajem prošle godine očekivali njihovo rezanje za 160 baznih bodova. I povećana sklonost riziku, zbog koje su prošle sedmice globalne berze postavile brojne rekorde, takođe je smanjila potražnju za američkom valutom, koja se smatra sigurnim utočištem za kapital. Za nove smjernice u vezi sa američkom i evropskom monetarnom politikom ulagači čekaju nove ekonomske pokazatelje.

Izvor: TVCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *