Prvi put u istoriji Bundesbanke: Negativan prihod od kamata

Dodajte komentar

Gubici koje je pretrpela Njemačka centralna banka skočili su u milijardama eura 2023. godine zbog viših kamata, zbog čega je morala povući sve svoje rezervacije.

Bundesbanka je izvestila o godišnjoj raspodjeli dobiti od nule, nakon što je oslobodila 19,2 milijarde eura (20,8 milijardi dolara) rezervacija za opšte rizike i 2,4 milijarde eura iz svojih rezervi. To joj ostavlja nešto manje od 700 miliona eura u rezervama, saopštila je centralna banka.

Neto prihod od kamata bio je negativan prvi put u svojoj 67-godišnjoj istoriji, smanjivši se za 17,9 milijardi eura na godišnjem nivou na – 13,9 milijardi.

“Očekujemo da će opterećenja opet biti velika za tekuću godinu. Vjerovatno će premašiti preostale rezerve“, rekao je predsjednik Bundesbanke Joakim Nagel na konferenciji za novinare.

Centralna banka će izvijestiti o prenetom gubitku koji će se nadoknaditi budućom dobiti, rekao je. „Bilans Bundesbanke je dobar. Banka može podnijeti finansijska opterećenja jer je njena imovina znatno veća od obaveza”, dodao je Nagel.

Njemačka centralna banka — i mnoge druge — imaju značajne vrijednosne papire koji su izloženi kamatnom riziku, na šta je značajno uticalo neviđeno povećanje kamata Evropske centralne banke.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *