Rast BDP-a u zemljama OECD-a usporio na 1,6 odsto u 2023.

Dodajte komentar

Bruto društveni proizvod u zemljama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) porastao je 1,6 odsto u 2023. godini, usporivši sa 2,9 odsto iz 2022, pokazuju podaci objavljeni u srijedu.

Među 27 zemalja OECD-a za koje su dostupni podaci, deset je zabilježilo ekonomski pad prošle godine, pri čemu se privreda Estonije smanjila najviše za tri odsto na godišnjem nivou.

Samo su Kostarika (5,1 odsto prema 4,6 odsto), SAD (2,5 odsto prema 1,9 odsto) i Japan (1,9 prema jedan odsto) zabilježile veći rast u 2023. nego prethodne godine, navodi se u saopštenju organizacije sa sedištem u Parizu, prenosi Anadolu Agency.

U četvrtom kvartalu 2023. rast BDP-a u oblasti OECD-a iznosio je 0,4 odsto na kvartalnom nivou.

Među zemljama Grupe sedam (G-7), BDP je porastao za 0,4 odsto u periodu oktobar-decembar, nakon povećanja od 0,5 procenata u periodu jul-septembar.

BDP se smanjio u Velikoj Britaniji za 0,3 odsto i Japanu za 0,1 procenat dva kvartala zaredom, a u Njemačkoj za 0,3 procenta.

Rast u SAD smanjen je na 0,8 odsto za tri mjeseca do decembra sa 1,2 procenta u prethodnom periodu.

Francuska je zabilježila nulti rast drugi uzastopni kvartal, dok je kanadska ekonomija porasla 0,3 odsto u posljednjem kvartalu nakon kontrakcije u trećem tromjesečju.

Od ostalih zemalja OECD-a, Kostarika i Norveška zabilježile su najsnažniji rast BDP-a u periodu oktobar-decembar sa 1,8 odsto i 1,5 odsto, respektivno, dok je BDP najviše smanjen u Irskoj za 0,7 odsto.

Na godišnjem nivou, BDP u području OECD-a porastao je za 1,7 procenata u četvrtom kvartalu prošle godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *