Wall Street: Nvidia najveći krivac za pad indeksa

Dodajte komentar
Photo Credit: NYSE

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale, ponajviše u sektoru proizvođača čipova, što je posljedica pritiska na dionicu Nvidije uoči objave njezinih kvartalnih poslovnih rezultata.

Dow Jones oslabio je 0.17 posto, na 38.563 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0.60 posto, na 4.975 bodova, a Nasdaq indeks 0.92 posto, na 15.630 bodova.

Kako se u SAD-u u ponedjeljak zbog praznika nije radilo, radnia nedjelja je započela u utorak, i to padom indeksa. Najviše su, u prosjeku 1.6 posto, pale cijene dionica u sektoru proizvođača čipova, što je ponajviše posljedica pada cijene Nvidije za 4.3 posto.

Ta je dionica pod pritiskom jer će u srijedu nakon zatvaranja tržišta Nvidia objaviti kvartalne poslovne rezultate, koji će pokazati je li opravdan snažan rast vrijednosti te kompanije u posljednjih godinu dana, za gotovo tri puta.

Azijska tržišta: Skok u Hong Kongu

Dionice u Hong Kongu porasle su više od 2% jer se na širim azijsko-pacifičkim tržištima trgovalo mješovito nakon gubitaka na Wall Streetu u srijedu, dok su ulagači procjenjivali podatke o japanskoj trgovini i loše poslovno raspoloženje među velikim proizvođačima.

Hongkonški Hang Seng indeks napredovao je 2,36%, potaknut nekretninama, tehnologijom i zdravstvenim dionicama. Kineski CSI 300 trgovao se 2,55% više.

Nikkei 225 izgubio je 0,34% nakon što je poslovno povjerenje japanskih proizvođača palo na -1 u februaru, u poređenju s rezultatom prethodnog mjeseca od 6, prema anketi Reuters Tankan. To je prvo negativno očitanje od prošlog aprila.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *