Sada je i zvanično: EU otvara istragu nad TikTokom zbog sadržaja na mreži

Dodajte komentar

Evropska unija će istražiti da li je ByteDance-ov TikTok prekršio pravila o onlajn sadržaju koja imaju za cilj zaštitu djece i obezbjeđivanje transparentnog oglašavanja, rekao je zvaničnik EU u ponedjeljak, pa je sada i zvanično da ovoj platformi društvenih medija prijeti velika novčana kazna.

Zvaničnik EU Thierry Breton rekao je da je odluku donio nakon analize izvještaja o procjeni rizika aplikacija za kratki video i njenih odgovora na zahtjeve za informacijama, potvrđujući priču Reutersa.

„Danas otvaramo istragu u TikTok-u zbog sumnje na kršenje transparentnosti i obaveza zaštite maloljetnika: “zarazni” dizajn i ograničenja vremena ekrana, efekat “zečje rupe”, provjera starosti, zadate postavke privatnosti“, rekao je Breton na mreži X.

Zakon Evropske unije o digitalnim uslugama (DSA), koji se primjenjuje na sve online platforme od 17. februara, zahtijeva posebno da velike online platforme i pretraživači učine više u borbi protiv ilegalnog sadržaja na mreži i rizika po javnu sigurnost.

Vlasnik TikToka, ByteDance sa sjedištem u Kini, mogao bi se suočiti s kaznom do 6% svog globalnog prometa ako TikTok bude proglašen krivim za kršenje pravila DSA.

Iz TikToka su rekli da će nastaviti da rade sa stručnjacima i industrijom kako bi mladi ljudi bili sigurni na ovoj platformi i da se raduju što će ovaj rad detaljno objasniti Evropskoj komisiji. “TikTok ima pionirske funkcije i postavke za zaštitu tinejdžera i držanje mlađih od 13 godina izvan platforme, i to su pitanja s kojima se cijela industrija bori”, rekao je PR TikToka.

Evropska komisija je saopštila da će se istraga fokusirati na dizajn TikTokovog sistema, uključujući algoritamske sisteme koji mogu stimulisati zavisnosti o ponašanju i/ili stvoriti takozvane “efekte zečje rupe”. Takođe će se ispitati da li je TikTok uveo odgovarajuće i proporcionalne mjere kako bi osigurao visok nivo privatnosti, sigurnosti i sigurnosti za maloljetnike.

Osim pitanja zaštite maloljetnika, Komisija ispituje da li TikTok pruža pouzdanu bazu podataka o oglasima na svojoj platformi kako bi istraživači mogli pažljivo ispitati potencijalne online rizike.

Izvor: Reuters

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *