Kako da vaša pauza na poslu radi za vas: Ispratite ovih sedam koraka

Dodajte komentar

Pauzom na poslu možete povećati koncentraciju, što dovodi do rasta produktivnosti. Osim toga, ublažavate stres, čime štitite svoje mentalno zdravlje, kažu istraživanja. Ovo se posebno odnosi na tzv. sedentarne poslove, tj. poslove kod kojih nema fizičke aktivnosti, a koji nose veći rizik po kardiovaskularni i metabolički sistem, kao i rizik od prerane smrti, pokazalo je istraživanje Univerziteta u Teksasu, pa stručnjaci izdvajaju sedam savjeta kako bolje iskoristiti pauzu na poslu.

Prepoznajte svoj radni ritam
Svako ima jedinstven radni ritam – vrijeme kada je najviše koncentrisan i vreme kada je manje produktivan. Zato obratite pažnju na svoj radni ritam, tj. pratite svoj nivo energije tokom sedmice. Pauzu planirajte za vrijeme kada vam se desi prirodni pad energije, a time ćete se prilagoditi svom prirodnom ritmu.

Koristite Pomodoro metodu
Pomodoro metoda je tehnika upravljanja vremenom kojom možete strukturirati radne pauze. To podrazumijeva da nakon 25-minutnog rada imate petominutnu pauzu. Poslije četiri ovakva ciklusa (25 minuta rada i pet minuta pauze), uzmite dužu pauzu u trajanju od 15 do 30 minuta. Na ovaj način ćete održati koncentraciju i nivo energije.

Uključite fizičku aktivnost
Tokom pauze pokušajte da uključite neki oblik fizičke aktivnosti, kao što je istezanje, brza šetnja ili čak neka poza joge. Fizičkom aktivnošću se pospešuje cirkulacija krvi, čime se mozgu osigurava više kiseonika. Time se smanjuje rizik od zdravstvenih problema povezanih sa dugim sjedenjem. Osim toga, na određeno vrijeme se odvajate od posla, što je mentalno osvježenje.

Vježbanje svjesnosti
Pauze su odlična prilika za vježbanje svjesnosti, što može biti jednostavno poput fokusiranja na način disanja. To vam pomaže u smanjenju stresa, poboljšanja mentalnog stanja, da se na posao vratite mirniji i fokusiraniji. Možete isprobati i kratku meditaciju tokom duže radne pauze.

Isključite se u potpunosti
Potrudite se da pauza zaista pauza. To znači da se u potpunosti udaljite od svojeg radnog okruženja, izbjegavate provjeru poruka ili e-mailova. Potpuno isključivanje je od suštinskog značaja da bi vaš um dobio odmor koji mu je potreban da se regeneriše i da bude osvježen.


Brinite o svojem tijelu
Pauze iskoristite za hidrataciju i konzumiranje hranjivih grickalica. Hidratacija i dobra ishrana su neophodni za održavanje energije, funkcija mozga i opšteg zdravlja. Imajte na umu da je cilj da napunite tijelo energijom, pa se odlučite za vodu, biljni čaj, orašaste plodove umesto da posežete za slatkim grickalicama ili zaslađenim pićima.

Ostanite dosljedni
Dosljednost je ključna kada su u pitanju produktivne radne pauze. Neka takve pauze budu dio vašeg radnog dana koji je neupitan, baš kao što je to slučaj sa vašim radnim zadacima. S vremenom ćete shvatiti da ovim pauzama poboljšavate svoju koncentraciju, produktivnost i da ste zadovoljniji poslom.

Budite svjesni toga da uspjeh nije u neprestanom radu. Riječ je o tome da razumijete kada pauzirati, osvježiti se, a zatim posao završiti novom snagom. Dakle, sljedeći put kada budete duboko u poslu, nemojte bježati od pauze. Prihvatite je, optimizirajte je i pratite kako pojačava vaša postignuća.

Izvor: BIZLife

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *