Dolar ojačao petu sedmicu zaredom

Dodajte komentar

Vrijednost dolara prema korpi valuta blago je porasla i ove sedmice, pete zaredom, jer je sve jasnije da zbog visoke inflacije američka centralna banka neće žuriti sa smanjenjem kamata.

Dolarov indeks, koji prati vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je ove sedmice 0,15 odsto na 104,26 bodova.
Vrijednost dolara je prema evropskoj valuti ojačala 0,1 odsto, pa je cijena eura skliznula na 1,0775 dolara.

Kurs dolara porastao je i prema japanskoj valuti, 0,6 odsto na 150,2 japanska jena.

Jačanje dolara petu sedmicu zaredom uslijedilo je nakon izvještaja o rastu inflacije u SAD-u u prvom mjesecu ove godine.
Izvještaj, objavljen u utorak, pokazuje da su u januaru potrošačke cijene porasle 0,3 odsto na mjesečnom, a 3,1 odsto na godišnjem nivou, više nego što su analitičari očekivali. Više nego što se očekivalo porasle su u januaru i proizvođačke cijene, što pokazuje da borba protiv inflacije još nije gotova.

Na tržištu novca sada se procjenjuje da izgledi za smanjenje kamata Feda u maju iznose manje od 50 odsto, navodi seebiz.
Krajem prošle godine dolar je bio pod pritiskom, jer se na tržištu procjenjivalo da će inflacija slabiti, a da će zbog toga Fed već u martu početi da smanjuje kamatne stope. Međutim, kako  se inflacija i dalje kreće znatno iznad Fedovog ciljanog nivoa od dva odsto, rez u martu više se na tržištu i ne spominje, a nakon izvještaja o potrošačkim cijenama splasnule su i špekulacije o smanjenju kamata u maju.

Izvor: seebiz.eu

TAGOVI: , , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *