Morgan Stanley otpušta stotine ljudi u sektoru za upravljanje bogatstvom

Dodajte komentar

Div investicionog bankarstva Morgan Stanley planira da otpusti stotine radnih mjesta u svojoj jedinici za upravljanje imovinom, što je posljednje u nizu otpuštanja koje su kompanije s Wall Streeta poduzele od prošle godine.

Rezovi će uticati na manje od 1% zaposlenih odjela.

Dok su nade u meko slijetanje ekonomije porasle posljednjih mjeseci, kompanije i dalje nastoje da smanje troškove usred neizvjesnosti oko putanje smanjenja kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi SAD-a.

U posljednjem tromjesečju prihodi od jedinice za upravljanje imovinom Morgan Stanleya ostali su nepromijenjeni u poređenju s godinom ranije, a srednjoročna prognoza marže za poslovanje bila je ispod očekivanja nekih analitičara.

Jedinica za upravljanje imovinom postala je važan izvor novca za banku nakon što je izvršila velike akvizicije, uključujući Eaton Vance i E*Trade, pod bivšim izvršnim direktorom Jamesom Gormanom, prneosi SEEbiz.

Jedinica je pomogla da Morgan Stanley postane manje zovisan o svojih tradicionalnih uporišta trgovanja i investicijskog bankarstva, čiji prihodi mogu biti promjenjivi.

Prošlog mjeseca, novi izvršni direktor banke Ted Pick ponovio je cilj koji je postavio Gorman da dostigne 10 triliona dolara imovine pod upravljanjem.

Smanjenje broja zaposlenih bio bi jedan od prvih značajnijih poteza Picka koji je na čelo došao početkom ove godine.

Banka je krajem prošle godine imala gotovo 80.000 zaposlenih, pokazalo je izvještaj.

O planovima Morgan Stanleyja o smanjenju radnih mjesta prvi je izvijestio Wall Street Journal. Banka je odbila da komentariše.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *