Slovenija daje 6.500 eura subvencije za kupovinu e-vozila, Hrvatska 10.000. A ostali?

Dodajte komentar

Električna vozila su sve više u fokusu javnosti, a vlade država regiona trude se da obezbijede pomoć u vidu subvencija i tako olakšaju zainteresovanim vozačima da priušte sebi eko-vozilo.

Srpska asocijacija uvoznika vozila i delova istraživala je kakve programe o zaštiti vazduha imaju zemlje u regionu, bilo da su članice Evropske unije ili to žele da postanu.

I ove vlade, poput srpske, nastoje da reše pitanje voznog parka, te da ga modernizuju i pomognu zamenu vozila sa SUS motorima ekološki prihvatljivijim. Tako bi značajno smanjile emisiju štetnih gasova.

Slovenija će i ove 2024. godine nastaviti sa subvencijama za kupovinu električnih automobila, a uslovi će, kao i do sada, biti različiti za firme i pojedince, odnosno pravna i fizička lica.

„Pravna lica će moći da ostvare subvenciju samo za nova, a fizička i za polovna električna vozila. Maksimalna vrednost vozila koja pravna lica mogu da kupe uz subvenciju iznosi 65.000 eura. Kod fizičkih lica visina subvencije zavisi od vrednosti vozila (maksimalna će biti 6.500 eura). Najavljuju se, po prvi put, i subvencije za električne bicikle, ali i uvođenje poreza za vlasnike električnih vozila od 1. juna ove godine“, navodi Asocijacijaa a penosi Biznis.rs.

Hrvatska je državne podsticaje za kupovinu ekoloških vozila uvela još 2014. godine, ali je prošle 2023. ova subvencija, na iznenađenje mnogih, izostala, uz obrazloženje nadležnog „Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost“ da se izrađuju novi pravilnici.

Auto moto savez Hrvatske i mediji nezvanično tvrde da će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uskoro raspisati Javni poziv za dobijanje subvencija. Iznos podsticaja, kako se navodi na sajtu ovog fonda, biće do 40 odsto vrednosti vozila u zavisnosti od vrste. U 2022. godini visina podsticaja bila je oko 10.000 eura za električna i 5.000 eura za plug-in hibride (tada je vrijednost iskazivana u kunama, a u međuvremenu je uveden euro).

Zanimljivo je da u Hrvatskoj mnoge javne službe same finansiraju kupovinu isključivo električnih vozila, pa tako hrvatska Pošta ima oko 470 električnih vozila i sama razvija svoju mrežu punionica. Procijenjeno je da je samo na razlici u ceni goriva Pošta Hrvatske prošle godine uštedela oko 240.000 eura, piše u analizi Asocijacije.

U Crnoj Gori se osim stimulacije kupovine eko vozila za fizička i pravna lica (5.000 eura električna, 2.500 eura hibridna) stimuliše odnedavno i nabavka ekoloških vozila za javni sektor, i to sa 7.500 eura za električna i 4.000 eura za hibridna vozila. Javni poziv je raspisan 8. decembra prošle godine i još uvjek traje.

Elektrifikacijom se bave i u Bosni i Hercegovini, te je tamo u prošloj godini za kupovinu ekoloških vozila odobreno milion konvertibilnih maraka – 500.000 za pravna i 500.000 za fizička lica. Za električna vozila iznos subvencija je bio 10.000 KM, za plug-in hibride 7.000 i za hibride 5.000 KM. Iz Asocijacije navode da se i u ovoj godini očekuje nastavak ove prakse.

Sjeverna Makedonija je sa ovom vrstom subvencija počela još 2017. godine, a one su narednih godina dostigle i 5.000 eura za električna vozila, ali prošle godine sredstava u budžetu nije bilo. Prema pisanju makedonskih medija, trebalo bi da se u ovoj godini izdvoje sredstva i za električna i za hibridna vozila, ali i za vaučere za ugradnju TNG ili metanskih uređaja.

Albanija do sada nije imala direktne subvencije za nabavku eko-vozila, ali je uvoz električnih vozila oslobođen carine, PDV-a (17 odsto), ne plaća se putarina, tu su olakšice za porez, besplatno parkiranje i slično.

Država, koja se nada većim prihodima od turizma, stimuliše postavljanje električnih punjača u gradovima i duž glavnih saobraćajnica i elektrifikaciju javnog prevoza.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *