Bolton: Tramp će povući SAD iz NATO-a ako pobijedi na izborima

Dodajte komentar

John Bolton, Trumpov bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost, smatra da bi bivši predsjednik SAD-a, ako pobijedi na izborima, pokušao povući Ameriku iz NATO-a.

Dok američki saveznici razmišljaju o kontroverznim komentarima Donalda Trumpa koji ohrabruju Rusiju da napadne evropske saveznike ako ne ispune ciljeve doprinosa budžetu NATO-a, više bivših Trumpovih savjetnika upozorava u nadolazećoj knjizi Johna Boltona da će bivši predsjednik tražiti službeno povlačenje SAD-a iz NATO saveza ako osvoji drugi mandat.

U “Povratku velikih sila”, koji će biti objavljen 12. marta, bivši visoki američki dužnosnik, koji je služio iu Trumpovoj i Bidenovoj administraciji, rekao je da ako Trump porazi predsjednika Joea Bidena u novembru “SAD će izaći iz NATO-a.”

“NATO bi bio u stvarnoj opasnosti. Mislim da bi pokušao izaći”, rekao je Bolton, prenosi CNN.

Trumpovo omalovažavanje američkih sigurnosnih obaveza proteže se i na njihove uzajamne odrambene sporazume s Južnom Korejom i Japanom, rekao je penzionisani general John Kelly, koji je služio kao Trumpov šef osoblja Bijele kuće.

“Poenta je u tome da on nije vidio apsolutno nikakvu svrhu u NATO-u. Bio je jednostavno protiv toga da ima trupe u Južnoj Koreji, opet, snage odvraćanja, ili da ima trupe u Japanu, snage odvraćanja”, rekao je Kelly u novoj Boltonovoj knjizi.

“Mislio je da je (Vladimir) Putin dobar tip i da je Kim (Jong Un) bio dobar tip da smo stjerali Sjevernu Koreju u kut. Njemu je to bilo kao da podstičemo te tipove. ‘Da nemamo NATO, onda Putin ne bi radio ove stvari.'”, prisjetio se Kelly.

Visoki članovi administracije koji su govorili u knjizi također su opisali kako je Trump bio blizu povlačenja SAD-a iz saveza, koji je ključni temelj zapadne sigurnosti protiv Rusije, u svom prvom mandatu i upozorio da će vjerojatno ići dalje u drugi.

(Klix)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *