Predsjednica Evropske banke za obnovu i razvoj u prvoj posjeti Crnoj Gori

Dodajte komentar

Predsjednica Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Odile Renaud-Basso boraviće u posjeti Crnoj Gori od 12. do 14. februara 2024. Ovo je njena prva posjeta zemlji.

“Veoma se radujem posjeti Crnoj Gori, zemlji u kojoj je od obnavljanja njene nezavisnosti Banka već postigla izuzetne rezultate. Crna Gora je za nas važna investiciona destinacija u koju smo do sada uložili više od 800 miliona eura kroz 86 projekata. Samo prošle godine je Banka uložila 80 miliona eura u Crnu Goru i mobilisala 25 miliona eura za podršku investicijama u javnom i privatnom sektoru“, izjavila je tim povodom predsjednica Renaud-Basso.

“Tokom svoje posjete, ponovo ću izraziti našu nepokolebljivu podršku zemlji i sprovođenju neophodnih reformi i investicija u pravcu pridruživanja EU u skladu sa strateškim prioritetima EBRD-a kao što su: naš plan zelene tranzicije, poboljšanje kapaciteta privatnog sektora i povezanosti, uključujući prekogranični transport, energetiku i digitalnu povezanost“, kazala je.

Predsjednica će imati sastanke na najvišem nivou sa crnogorskom Vladom i predsjednikom. Između ostalih, ona će se sastati sa predstavnicima civilnog društva i postojećim klijentima iz privatnog sektora, uključujući lokalne banke, kako bi razgovarali o daljoj podršci privatnom sektoru. Predsjednica će takođe razgovarati o zelenoj tranziciji sa partnerima iz javnog sektora Elektroprivredom Crne Gore.

Zapadni Balkan je prioritetna regija za EBRD gdje je Banka i dalje najveći institucionalni investitor.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *