Ključna pitanja za sezonu razmotrena bez predstavnika nadležnih ministarstava i Morskog dobra

Dodajte komentar

Odbor udruženja turizma i ugostiteljstva, razmotrio je 12. februara izazove u realizaciji Javnog poziva za zakup kupališta i drugih djelova obale za period 2024-2028. godine – bez sagovornika iz Vlade i Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, suprotno dosadašnjoj dobroj praksi.

– Naišli smo na ignorisanje nadležnih institucija i neprepoznavanje značaja ove teme, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo i razočarenje turističke privrede – jedan je od zaključaka sa sjednice, nakon što su učešće u radu u posljednji čas otkazali predstavnici Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, kao i Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom.

Privrednici su na sjednici ocijenili da postoji izgledna mogućnost da ugovori o korišćenju morskog dobra za period 2024-2028, koji se zaključuju između pomenutog javnog preduzeća i korisnika, zbog dugotrajnih tenderskih procedura neće biti potpisani do sredine aprila, te da plaže neće biti spremne 1. maja za početak kupališne sezone. To sve, prema njihovoj ocjeni, može ugroziti odvijanje predstojeće turističke sezone.

– Predlažemo da Vlada Crne Gore sagleda mogućnost i donese zaključak da zbog kašnjenja raspisivanja tendera, dugotrajnih tenderskih procedura i kratkog vremenskog roka do početka sezone, JP za upravljanje morskim dobrom pozove bivše zakupce i produži Osnovni ugovor za 2024.g, a da se raspisivanje tendera odloži do završetka ljetnje turističke sezone, najdalje do oktobra 2024 – zaključeno je na sjednici.

Zakupci plaža traže da budu uključeni u rad Upravnog odbora Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, jer posjeduju stručna znanja.

Mišljenja su da bez ozbiljne analize, uzročno-posljedične reakcije, ne treba ulaziti u značajnu korekciju cijena zakupa.

– Predlažemo da Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine i Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera formiraju radnu grupu koja će u saradnji sa privredom, na objektivan način sagledati situaciju sa sproveđenjem tenderskih postupaka za ustupanje – zakup djelova morskog dobra prema Planu objekata privremenog karaktera i naći najbolja rješenja u korist države i zakupaca plaža, a na zadovoljstvo krajnjih korisnika- turista – saopšteno je na sjednici.

Sjednicu je vodio predsjednik Odbora Ranko Jovović, uz podršku sekretarke Sanje Marković, a u radu su, pored članova, učestvovali potpredsjednik Privredne komore Nikola Vujović, predstavnici udruženja zakupaca kupališta, Nacionalne turističke organizacije, Uprave za inspekcijske poslove, lokalnih samouprava i lokalnih turističkih organizacija.

Diskusija

Tokom sjednice pročitano je obavještenje od direktora Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Mladena Mikijelja, koje je proslijeđeno Odboru neposredno prije početka rada.

Predsjednik Odbora Ranko Jovović ocjenjuje da najavljeno povećanje početnih nakanada za zakup morskog dobra i značajno smanjnje „referenci“ zakupcima kojima se dodjeljuju bodovi za prethodni petgodišnji period zakupa, izazivaju negodovanje i zabrinutost svih zakupaca plaža i vlasnika hotela na crnogorskoj obali.

Dodatni izazov vidi u tome da procedure oko tendera koje traju po nekoliko mjeseci još nijesu započele, a već je sredina februara. Javni poziv za zakup kupališta i drugih djelova obale koji sprovodi JP za upravljanje morskim dobrom još nije objavljen, a Program privremenih objekata za područje morskog dobra za period 2024 – 2028. godine nije usvojen.

– Sve navedeno ukazuje na opravdanu zabrinutost turističke privrede, da ugovori o korišćenju morskog dobra za period 2024-2028, koji se zaključuje između javnog preduzeća koje upravlja morskim dobrom i korisnika tog dobra, zbog dugotrajnih tenderskih procedura, neće biti potpisani do sredine aprila i plaže neće biti spremne 1. maja za početak sezone – kazao je Jovović.

Nikola Vujović, potpredsjednik Privredne komore, istakao je važnost komunikacije sa donosiocima odluka koja je ključna.

– Odluke se donose i baziraju na sjajnim rezultatima koje bilježi turistička privreda, a zaboravlja se na teške godine prouzrokovane kovid pandemijom i krizom u Ukrajini. Zato je nužno pažljivo pratiti i analizirati efekte prethodnih sezona kako bismo ažurirali strategije – poručio je on.

Prema njegovim riječima, prije donošenja bilo kakvih mjera ili aktivnosti, važno je konsultovati privredu i uzeti u obzir njihovu perspektivu. Dodatno, naglašava Vujović, turistička industrija zahtijeva dugoročno planiranje, te se ne može očekivati potpun oporavak za samo jednu sezonu.