Koliko iznosi prinos od bitcoina a koliko od ostalih klasa imovine (infografika)

Dodajte komentar

Kripto zima je konačno došla do kraja 2023. , jer je bitcoin skočio za 156% tokom godine.

Ne samo da je kriptovaluta nadmašila sve glavne klase imovine, već je doživjela svoju najbolju godinu od 2020. Nekoliko faktora je dovelo do rasta cijena, uključujući očekivanje lansiranja 11 bitcoin ETF-ova, što bi kriptovalutu učinilo dostupnijom široj bazi investitora.

Ova grafika prikazuje prinose bitkoina u poređenju sa glavnim klasama imovine, na osnovu podataka iz iShares-a.

U nastavku pogledajte godišnje prinose bitcoina, uz naglasak na veliku volatilnost u poređenju sa imovinom kao što su dionice, obveznice i roba:

Kao rizična imovina, bitcoin je skočio zbog nade da će Federalne rezerve smanjiti kamatne stope 2024. godine.

Pozitivno raspoloženje je takođe relaksiralo miščkenja o prepolovljenju koje će se desiti 2024., što se dešava svake četiri godine. Prepolovljenje je proces u kojem se nagrada za rudarenje bitcoina prepolovi, što znači da se rudarima dodjeljuju 50% niže nagrade za verifikaciju transakcija. Zauzvrat, ovo smanjuje stopu rasta ponude novca, što može uzrokovati rast cijena ako potražnja ostane povišena.

Poređenja radi, S&P 500 je ostvario prinos od 25% u 2023. godini, što je iznad svog istorijskog prosjeka od 11,5%, dok su američke obveznice ostvarile prinos od 5%.

U prosjeku, povraćaj je iznosio 671% godišnje, sa najvećim prinosom u 2013. godini kada je skočio preko 5.000% – popevši se sa 13 na 1.100 dolara.

Između 2017. i 2019. godine, bitcoin je doživio još jedan impresivan rast jer su cijene porasle na 20.000 dolara kako je postao poznatiji široj javnosti. Istovremeno, na tržište je ušao veliki broj kriptovaluta. Kasnije, 2021. godine, bitkoin je dostigao najviši nivo od 64.899 dolara što je bio rekor svih vremena, lansirajući klasu imovine od 1 bilion dolara.

Da li će bitcoin nastaviti da raste ili ne, može se nagađati, ali nekoliko faktora izgleda obećavajuće s obzirom na nova regulatorna odobrenja za ETF-ove, potencijalno monetarno popuštanje i predstojeći događaj prepolovljenja u aprilu 2024.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *