Cijene u Kini padaju najbržim tempom u posljednjih 15 godina

Dodajte komentar

Potrošačke cijene u Kini pale su u januaru najbržim tempom u posljednjih 15 godina, mimo prognoza analitičara, što naglašava izazove za kreatore politike koji pokušavaju da ožive povjerenje investitora u drugo po veličini svjetsku ekonomiju.

Indeks potrošačkih cijena u Kini opao je u januaru za 0,8 odsto na godišnjem nivou, prema zvaničnoj statistici objavljenoj u četvrtak, što je četvrti mjesec zaredom u kome su pale cijene i najveći pad od 2009. godine, prenosi Financial Times.

Pad cijena bio je oštriji od 0,5 odsto koliko su prognozirali analitičari i od pada od 0,3 procenta u decembru. Deflacija dolazi u trenutku dok se kineska ekonomija bori sa produženim padom u sektoru nekretnina, krahom na berzi i slabljenjem prihoda od izvoza.

Indeks proizvođačkih cijena neznatno se poboljšao, pao je u januaru za 2,5 odsto na godišnjem nivou, što je blago poboljšanje u odnosu na pad od 2,7 odsto u decembru i prognozu analitičara od 2,6 odsto.

Kineska ekonomija ušla je u deflaciju u julu, a cijene su bile nepromijenjene ili su padale svakog mjeseca osim u avgustu, što je navelo ekonomiste da upozore da bi produžena deflacija mogla da potkopa poslovno povjerenje i povjerenje potrošača.

Deflatorni pritisci opterećuju korporativne zarade i podstiču slabljenje berze, ocjenjuju analitičari. Oni navode da uporna kineska deflacija i teško stanje na berzanskim tržištima ukazuju na to da potražnja domaćinstava i povjerenje privatnog sektora i dalje slabe, što predstavlja značajne rizike za izglede za rast privrede.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *