Italija razmatra kupovinu udjela u Stelantisu

Dodajte komentar

Italija je otvorena za kupovinu udjela u proizvođaču automobila Stelantis, izjavio je tamošnji ministar industrije Adolfo Urso, najavljujući i da će građanima obezbijediti 950 miliona eura subvencija za kupovinu „čistijih“ automobila.

Najava novih podsticaja poklopila se sa sukobom italijanske vlade s automobilskim gigantom i njegovim izvršnim direktorom Karlosom Tavaresom oko nivoa proizvodnje u zemlji.

Urso je rekao da se Stelantis obavezao da će povećati proizvodnju u Italiji na nivo od milion vozila, što je poslednji put postignuto 2017. godine. Ukupan broj proizvedenih vozila prošle godine bio je oko 750.000.

On je dalje sugerisao da bi Italija mogla da parira francuskoj vladi preuzimanjem udjela u proizvođaču automobila, čiji drugi brendovi uključuju Peugeot i Jeep, piše Reuters.

„Ako Tavares bude ostao pri stavu da Italija treba da uradi isto što i Francuska, koja je povećala svoja aktivna ulaganja u Stelantis, onda mogu da pitaju. Možemo o tome razgovarati zajedno“, rekao je Urso novinarima 1. februara.

Francuska sada ima šest odsto udjela u Stelantisu.

Sa druge strane, u junu prošle godine je Džon Elkan, predsjednik Stelantisa koji posluje i u Srbiji, rekao da njegova kompanija ne treba da dodaje italijansku državu među svoje akcionare.

Premijerka Italije Đorđa Meloni rekla je nedavno da je Stelantis ponekad vukao poslovne poteze „štetne po italijanske nacionalne interese“.

Tavares je zamjerio da su “italijanski podsticaji za razvoj električnih vozila manji od onih u drugim velikim evropskim zemljama”.

Italija će ove godine osigurati 950 miliona eura podsticaja građanima za kupovinu čistijih automobila kako bi oživjela proizvodnju u automobilskom sektoru.

Vlada će osigurati do 13.750 evra subvencija za građane s najnižim primanjima kako bi im pomogla da kupe novo, potpuno električno vozilo po ceni do 35.000 eura bez PDV-a, najavilo je Ministarstvo industrije Italije.

Takođe, građani će imati pravo i na podsticaj u iznosu do 10.000 eura za novi plug-in hibrid koji košta do 45.000 eura.

Vlada će osigurati podsticaje i za kupovinu najsavremenijih vozila s motorima s unutrašnjim sagorevanjem, ali će oni biti manji.

Građani Italije su do sada mogli da računaju na maksimalno 5.000 evra za kupovinu električnih vozila.

(Novaekonomija)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *