Idealna dužina odmora je osam dana

Dodajte komentar

Teško je znati koju dužinu odmora treba da uzmemo da bismo se osjećali efikasnije, posebno ako putujemo. Očigledno to zavisi od posla, finansijske situacije i načina na koji želite da provedete svoje vrijeme, ali naučnici imaju određenu predstavu, i to je malo više od jedne sedmice.

Značajno istraživanje iz 2012. godine, objavljeno u časopisu s veoma prikladnim nazivom „Journal of Happiness Studies“ (Žurnal studija o sreći), izvještava da je za većinu ispitanika koji su uzimali odmor uticaj na zdravlje i blagostanje dostigao vrhunac oko osmog dana, a ovi osjećaji su se vratili na osnovnu vrijednost nakon jedne nedjelje provedene na poslu (čak i nakon dugog odmora od tri nedjelje ili više).

Džesika de Blum (Jessica de Bloom), jedna od istraživačica, izjavila je za Vašington post da je vrlo teško izmjeriti pravu dužinu odmora, jer ne možete nasumično da dodijelite ljudima odmor i proučavate ga statistički – svako je različit i opušta se na različite načine. Međutim, čak i prilikom mjerenja dužih odmora, osjećaji zdravlja i blagostanja dostigli su vrhunac oko osmog dana.

Ondrej Mitas, istraživač i stariji predavač specijalizovan za turistička iskustva, blagostanje i kvalitet života na Univerzitetu Breda, rekao je za Vašington post da je „zlatna sredina“ da odmor ne bude previše dug, do momenta kada iskustva počinju da izgledaju kao da ste u redovnom stanju, a ni previše kratak, jer nemate dovoljno vremena da se isključite.

Za sve koji razmišljaju o putovanju, januar je obično dio godine kada razmišljamo o tome kada da uzmemo odmor i u kojim intervalima. Možda biste željeli da sačuvate veliki dio za duži letnji odmor, ali ako čekate predugo, možda ćete se osjećati iscrpljeno kada on stigne.

Ako iskoristite dane previše rano, može biti psihološki teško da se izdrži ostatak godine. Ovo istraživanje, koje se i dalje često citira, sugeriše da bi idealan način raspodjele odmora i slobodnih dana mogao da bude po nedjeljama (ili malo duže, uzimanjem 10 dana za putovanje na dugim relacijama sa dovoljno dana za putovanje u oba smjera).

I dok je standardno za osobe koje rade puno radno vrijeme u Evropi da imaju oko 25 ili više dana plaćenog godišnjeg odmora, radnici u SAD-u imaju značajno manje. Forbes izvještava da 28 miliona Amerikanaca nema nikakav plaćeni slobodan dan, a podaci iz 2022. godine koje je sastavio Bureau of Labor Statistics pokazuju da zaposleni u privatnom sektoru zarađuju od 11 do 20 dana plaćenog odmora, u zavisnosti od godina radnog staža.

Amerikanci su nekada uzimali više odmora. Udruženje za putovanja SAD izvještava da je između 1978. i 2000. godine prosječan broj iskorišćenih plaćenih slobodnih dana bio 20,3 godišnje. Do 2018. godine, 52% zaposlenih je izjavilo da rade malo tokom odmora (odgovaraju na e-poštu i učestvuju u konferencijskim pozivima), a nevjerovatnih 765 miliona dana odmora ostalo je neiskorišćeno. Nakon pandemije, sa sve više ljudi koji mogu da rade na daljinu i porastom „putovanja iz razonode”, granice između posla i kućnog života nikada nisu bile više zamagljene.

Bez obzira na to koliko dana možete da odvojite, isplati se maksimalno iskoristiti dane odmora, strateški planirati na početku godine kako bi se poklopili sa državnim praznicima – ako praznik pada na četvrtak, slobodno uzmite i petak kako biste uradili ono što Francuzi nazivaju „faire le pont“ ili „napraviti most“ prema vikendu.

Izvor: forbes.vijesti.me

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *