Zaduženja Vlade od 109 miliona eura pod tajnom

Dodajte komentar

Ministarstvo finansija je u decembru zaključilo ugovore o zaduženju sa osam domaćih poslovnih banaka. Ukupno zaduženje je iznosilo 109 miliona eura, sa prosječnom ponderisanom kamatnom stopom od 6,55 odsto fiksno godišnje, sa prosječnim rokom dospjeća od 54 mjeseca, odnosno najveći broj ugovora je zaključen na rok dopijeća od 5 godina.

To je navedeno u odgovorima Ministarstva finansija na pitanja “Vijesti” da li je i kada Vlada dala saglasnost na ova zaduženja, da navedu za svaku banku pojedinačno iznos kredita koji je uzet, rok otplate i efektivnu kamatnu stopu.

Kako je navedeno, Vlada je dala saglasnost na ova zaduživanja, kao i na ugovore o kreditu, na sjednicama održanim 14. i 21. decembra.

“Posebno napominjemo da je prilikom dostavljanja materijala prema Vladi, sa određenim brojem banaka proces pregovora bio u toku, da ugovori imaju oznaku ‘povjerljivo’ od strane banaka, te je iz tih razloga odlučeno da se informacije označe stepenom tajnosti ‘interno’. Stoga, s obzirom da svaki ugovor ima oznaku stepena tajnosti banke – povjerljivo, te samim tim i Ministarstva finansija stepen tajnosti ‘interno’, za sada nije moguće dostaviti podatke pojedinačno za svaku banku”, naveli su iz ovog Ministarstva.

Oni su kazali da se država u decembru morala zadužiti i preko emisije državnih zapisa u iznosu od 50 miliona eura.

“Od tog iznosa 20 miliona eura na rok od tri mjeseca sa prosječnom ponderisanom kamatnom stopom od 3,75%, 20 miliona eura na šest mjeseci sa prosječnom ponderisanom kamatnom stopom od 3,5% i 10 miliona na devet mjeseci sa prosječnom ponderisanom kamatnom stopom od 4,0%. Prosječna ponderisana kamatna stopa na ukupan iznos emitovanih zapisa iznosi 3,7%”, naveli su iz Ministarstva finansija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *